HomeGezond levenLeefgewoontenStoppen met roken

Elektronische sigaret

De elektronische sigaret (e-sigaret) is een toestel dat een vloeistof verdampt. Die bevat meestal nicotine en een smaakstof. Het toestel bestaat uit een batterij, een verstuiver, een reservoir (of patroon) en een mondstuk. 

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is de e-sigaret met nicotine mogelijk een efficiënt hulpmiddel om te stoppen met roken. Ze heeft minder nefaste gevolgen voor de gezondheid dan tabak en is een minder ongezonde keuze.

Schadelijke stoffen

De e-sigaret bevat schadelijke stoffen zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Daarom wordt ze afgeraden indien je geen tabaksroker bent die wil stoppen met roken. En is voorzichtigheid geboden indien je ze gebruikt als hulpmiddel om te stoppen met roken. 

  • Inhalatie kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen. 
  • Tot twee jaar na het gebruik van de e-sigaret zouden er geen ernstige bijwerkingen optreden. Over de periode erna is echter nog geen duidelijkheid. 
  • Het effect van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken is beperkt. Er zou zelfs een risico bestaan dat de rookverslaving in stand wordt gehouden en men blijvend gebruik maakt van de e-sigaret of ze blijvend combineert met het roken van tabak. 
Wil je stoppen met roken? Dan laat je je beter begeleiden door een erkende tabakoloog. Die zal samen met jou bespreken welke methode en eventuele hulpmiddelen voor jou aangewezen zijn. Bovendien heb je recht op een tegemoetkoming of betaal je een beperkte bijdrage.

Gesloten ruimtes

Wegens de mogelijke schadelijke effecten van (mee)dampen, ga je het best voorzichtig om met de e-sigaret en gebruik je ze beter niet in gesloten ruimtes, zeker als er kinderen aanwezig zijn. Zij zijn onder meer gevoeliger voor de effecten van nicotine. 

Omwille van de mogelijke schadelijkheid is de e-sigaret trouwens verboden in gesloten publieke ruimten. Met dit verbod wil de overheid ook vermijden dat de e-sigaret als iets gewoons wordt beschouwd.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen