Manieren om te stoppen
HomeGezond levenLeefgewoontenStoppen met roken

Manieren om te stoppen


Of je erin slaagt om te stoppen met roken, hangt voor een groot deel af van je eigen motivatie. Toch kan een of andere vorm van ondersteuning helpen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

  • Bij de Tabakstoplijn (0800 111 00) kun je op werkdagen van 15 tot 19 uur terecht voor gratis advies, informatie en begeleiding door tabakologen. Je kunt ook kiezen voor een intensieve begeleiding door een vaste tabakoloog die je op afgesproken tijdstippen belt. Meer informatie op www.tabakstop.be
  • Met een goed boek over stoppen met roken krijg je een zicht op wat tabaksverslaving is en wat je eraan kunt doen. Een voorbeeld ervan is het boek ‘Zo stop je met roken - de gouden formule’ van Robert West (uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2014). Voor meer tips kun je contact opnemen met de gezondheidsbibs van CM.  
  • Zoek hulp online: www.stopsmokingcoach.eu.
  • Maak gebruik van de terugbetaalde hulp van een tabakoloog of huisarts. Er bestaat individuele begeleiding en begeleiding in groep. 
    • Bij een individuele begeleiding krijg je informatie, persoonlijk advies en begeleiding om het stoppen met roken voor te bereiden en vol te houden. Tijdens opvolgconsultaties worden zowel je lichamelijke als psychologische afhankelijkheid bijgestuurd. 
    • Bij groepsbegeleiding kom je samen met lotgenoten om elkaar aan te moedigen, te ondersteunen en ervaringen uit te wisselen. De sessies worden begeleid door een tabakoloog. Meer info vind je op www.vlaanderenstoptmetroken.be onder ‘Lokaal aanbod’. In een aantal CM-ziekenfondsen kan je ook terecht voor rookstop in groep. Raadpleeg hiervoor de CM-agenda.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen