HomeGezond levenLeefgewoontenStoppen met roken

Manieren om te stoppen

Of je erin slaagt om te stoppen met roken, hangt voor een groot deel af van je eigen motivatie. Toch kan een of andere vorm van ondersteuning helpen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Begeleiding

Begeleiding door een tabakoloog in combinatie met rookstopmedicatie biedt de meeste kans op stoppen en gestopt blijven. Ook je huisarts kan helpen. Die kan je ondersteunen of doorverwijzen naar een tabakoloog.

Individuele begeleiding en begeleiding in groep zijn mogelijk. 

  • Bij individuele begeleiding krijg je informatie, persoonlijk advies en begeleiding om het stoppen met roken voor te bereiden en vol te houden. Er kan een rookstopplan op maat opgesteld worden. Tijdens opvolgconsultaties leer je omgaan met zowel je lichamelijke als psychologische afhankelijkheid. 
  • Bij groepsbegeleiding kom je samen met lotgenoten om elkaar aan te moedigen, te ondersteunen en ervaringen uit te wisselen. Een tabakoloog begeleidt de sessies. Meer info vind je op rookstop.vrgt.be/groepscursussen. In een aantal CM-ziekenfondsen kan je ook terecht voor rookstop in groep. Raadpleeg hiervoor de CM-agenda.

Woon je in Vlaanderen? Dan betaal je slechts een deel van de kosten zelf. De Vlaamse overheid betaalt de rest rechtstreeks aan de tabakoloog. 

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming rookstopbegeleiding.

Tabakstop

  • Bij de Tabakstoplijn (0800 111 00) kun je op werkdagen van 15 tot 19 uur terecht voor gratis advies, informatie en begeleiding door tabakologen. 
  • Voor online hulp kun je surfen naar www.tabakstop.be
  • De Tabakstop app biedt dagelijks steun bij je voornemen om te stoppen met roken. 

Rookstopmiddelen

Rookstopmiddelen, in combinatie met begeleiding, vergemakkelijken het stoppen. Bespreek met je tabakoloog of arts wat voor jou het beste werkt. 

  • Nicotinevervangers helpen de ontwenningsverschijnselen opvangen. Ze zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek.  
  • Andere rookstopmedicijnen zijn alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Ze zorgen ervoor dat je minder zin hebt om te roken. Lees de bijsluiter aandachtig voor je ze gebruikt. Geneesmiddelen op voorschrift worden grotendeels terugbetaald. De terugbetaling is hoger voor wie de verhoogde tegemoetkoming heeft.
    • Vooraleer je toegang krijgt tot een volledige behandeling met Varenicline, moet je een behandeling van twee weken volgen (starterspakket) om na te gaan of de medicatie goed verdragen wordt. Het starterspakket en drie behandelingen worden elke vijf jaar terugbetaald. Kon je dus na drie pogingen in vijf jaar nog niet stoppen, heb je opnieuw recht op drie terugbetaalde behandelingen. Het starterspakket werd in 2019 goedkoper: 15 euro in plaats van 50 euro.
    • Bupropion wordt terugbetaald als je ouder bent dan 35 en aan chronisch obstructief longlijden (COPD) lijdt.

CM-leden kunnen rekenen op een CM-tegemoetkoming voor rookstopmiddelen.  

Boek

Met een goed boek over stoppen met roken krijg je een zicht op wat tabaksverslaving is en wat je eraan kunt doen. Een voorbeeld ervan is het boek ‘Zo stop je met roken - de gouden formule’ van Robert West (uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2014). Voor meer tips kun je contact opnemen met de gezondheidsbibs van CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen