Stoppen met roken is niet eenvoudig. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Heel wat praktische tips helpen je de eerste moeilijke periode door te komen en voorkomen dat je na een tijdje toch weer in je oude gewoonte hervalt.
Kunnen rekenen op de steun van anderen verhoogt aanzienlijk je slaagkansen om te stoppen met roken. Hoe meer mensen je steunen, hoe groter je vangnet. Je kunt iemand uitkiezen die je van heel nabij volgt en gedurende enkele weken je ‘supporter' kan zijn.
Een riskante situatie kan zich onverwacht voordoen zonder dat je er controle over hebt. Je krijgt bijvoorbeeld plots een sigaret aangeboden, je ziet een ‘onbewaakt’ pakje liggen, je gaat met vrienden gezellig uit. Het is belangrijk om op voorhand na te denken over waar en wanneer dat zou kunnen gebeuren en hoe je er het best mee omgaat. Op die manier ben je beter voorbereid en is je zelfvertrouwen ook groter om die obstakels te overwinnen.
Nicotine is een giftige en verslavende stof die bij beginnende rokers verschijnselen als misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaakt. Het lichaam went echter aan de voortdurende toevoer van nicotine en leert ermee leven. Rokers hebben geleerd om hun nicotine-inname te doseren.
Ontwenningsverschijnselen nadat je stopte met roken (bv. hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, maag- en darmstoornissen, transpiratie, wisselende stemmingen) zijn een teken dat je lichaam opnieuw begint te functioneren zonder de invloed van nicotine. De piek van de ontwenningsverschijnselen ligt meestal op de tweede of derde dag van de ontwenning. De symptomen verminderen de eerste twee tot drie weken en zijn meestal binnen de drie maanden verdwenen.