HomeGezond levenLeefgewoontenStoppen met roken

Roken, een verslaving

Rokers gebruiken vaak smoezen om niet te moeten stoppen, zoals ‘af en toe roken is niet zo erg als ik voor de rest gezond leef’ of ‘het heeft geen zin meer om te stoppen want ik rook al zo lang’. Omdat roken zowel psychisch als fysiek verslavend is, is het ook zo moeilijk om te stoppen.

Psychische afhankelijkheid

Psychisch word je enerzijds afhankelijk door gewoontevorming. Net als bij alcohol en koffie grijp je vaak naar een sigaret uit pure gewoonte, bijvoorbeeld altijd na het eten of tijdens je pauze. 

Anderzijds is roken ook een manier om bijvoorbeeld met stressvolle situaties om te gaan, ook wel coping genoemd.

Fysieke afhankelijkheid

Voor de fysieke afhankelijkheid is nicotine verantwoordelijk. Nicotine zorgt ervoor dat een trekje aan een sigaret reeds na een tiental seconden effect heeft in de hersenen. Omdat nicotine ook snel wordt afgebroken, vertoont de bloedspiegel een piekenpatroon. Dit is kenmerkend voor sterk verslavende middelen. 

Roken prikkelt het beloningssysteem in je hersenen waardoor je tijdelijk een goed gevoel krijgt na het roken van een sigaret. Herhaaldelijk roken zorgt ervoor dat het beloningssysteem ontregeld is, waardoor het tijdelijk onaangenaam kan zijn wanneer je nicotine mist en er ontwenningsverschijnselen kunnen optreden: gebrek aan concentratie, slaapstoornissen, zenuwachtigheid, duizeligheid. Om deze ontwenningsverschijnselen te voorkomen hebben rokers een sterke drang naar een sigaret. 

Als je een langere tijd stopt met roken ga je terug naar de normale lichamelijke situatie zonder nicotine en verdwijnen deze verschijnselen geleidelijk.

Altijd schadelijk

 • Toegevoegde stoffen
  Tabaksproducten waaraan een stof is toegevoegd om de smaak te verbeteren, zoals suiker of muntaroma, zijn even schadelijk. De toegevoegde stoffen kunnen soms de verslaving aanwakkeren. Sommige toevoegingen zorgen er zelfs voor dat de nicotine sneller de hersenen bereikt. Sommige stoffen onderdrukken bijvoorbeeld het hoesten en laten de sigarettenrook dieper in de longen dringen.
 • Sigaretten met filter
  De filter houdt de grootste teerdeeltjes tegen, maar niet de fijnste deeltjes en de schadelijke rookgassen. Sigaretten met filter zijn dan ook niet minder schadelijk want de schadelijke stoffen bereiken nog steeds grotendeels de longen.
 • Zelfgerolde sigaretten
  De tabak in zelfgerolde sigaretten is meestal minder goed verdeeld en verbrandt daarom minder goed. Daardoor trekken rokers gewoonlijk steviger aan zelfgerolde sigaretten.
 • Joints
  Een joint rollen met tabak en cannabis houdt nog een groter risico in omdat de hoeveelheid rook die je inademt, groter is dan bij gewone sigaretten. Cannabisgebruikers hebben immers de gewoonte dieper te inhaleren en de adem langer in te houden. Op deze manier dringt nog meer CO en teer je longen binnen.
 • Waterpijp
  Roken van tabak via een waterpijp is nog schadelijker dan het roken van een sigaret, zelfs als een waterpijp slechts af en toe wordt gebruikt terwijl sigaretten vaak dagelijks worden gerookt. Eén waterpijpsessie (20-80 minuten) duurt gemiddeld veel langer dan een sigaret roken. Omdat de tabaksrook doorheen water circuleert, is ze minder irriterend voor de luchtwegen maar het water houdt de nicotine slechts gedeeltelijk tegen, en de teer en CO helemaal niet. De tabaksrook dringt dieper in de longen omdat je bij een waterpijp ook sterk moet inhaleren. Door de verbranding van de kooltjes waarmee de waterpijp verhit wordt, komen ook nog extra kankerverwekkende stoffen en zware metalen (zoals chroom en lood) vrij. Omdat het mondstuk vaak van mond tot mond gaat, kunnen ook bacteriën en virussen gemakkelijk worden overgedragen. Hierdoor lopen waterpijpgebruikers het risico op infecties en ziektes.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen