Roken, een verslaving
HomeGezond levenLeefgewoontenStoppen met roken

Roken, een verslaving


Rokers gebruiken vaak smoezen om niet te moeten stoppen, zoals ‘af en toe roken is niet zo erg als ik voor de rest gezond leef’ of ‘het heeft geen zin meer om te stoppen want ik rook al zo lang’. Omdat roken zowel psychisch als fysiek verslavend is, is het ook zo moeilijk om te stoppen.

Psychisch en fysisch

Psychisch word je vooral afhankelijk door gewoontevorming. Net als bij alcohol en koffie grijp je vaak naar een sigaret uit pure gewoonte. Rokers voelen zich vaak verloren zonder sigaret in de hand.

Voor de fysieke afhankelijkheid is nicotine verantwoordelijk. Nicotine zorgt ervoor dat een trekje aan een sigaret reeds na een tiental seconden effect heeft in de hersenen. Omdat nicotine ook snel wordt afgebroken, vertoont de bloedspiegel een piekenpatroon. Dit is kenmerkend voor sterk verslavende middelen. Wanneer de roker zijn nicotine moet missen, kan dit onaangenaam zijn en kunnen ontwenningsverschijnselen optreden: gebrek aan concentratie, slaapstoornissen, zenuwachtigheid, duizeligheid. Rokers streven dan ook naar een nicotinebloedspiegel waarbij ze zich goed voelen en geen last hebben van die ongemakken.

Altijd schadelijk

Soms wordt wel eens beweerd dat niet alle tabaksproducten even schadelijk zijn. Ten onrechte!

  • Tabaksproducten waaraan een stof is toegevoegd om de smaak te verbeteren zoals suiker of muntaroma zijn even schadelijk. De toegevoegde stoffen wakkeren de verslaving aan en zorgen ervoor dat de nicotine sneller de hersenen bereikt.
  • Sigaretten met een filter houden de grootste teerdeeltjes tegen, maar niet de fijnste deeltjes en de schadelijke rookgassen.
  • De tabak in zelfgerolde sigaretten is meestal minder goed verdeeld en verbrandt daarom minder goed. Daardoor trekken rokers gewoonlijk steviger aan zelfgerolde sigaretten.
  • Een joint rollen met tabak en cannabis houdt nog een groter risico in omdat de hoeveelheid rook die je inademt, groter is dan bij gewone sigaretten. Cannabisgebruikers hebben immers de gewoonte dieper te inhaleren en de adem langer in te houden. Op deze manier dringt nog meer CO en teer je longen binnen.
  • Ook een waterpijp is niet zonder risico. Omdat de tabaksrook doorheen water circuleert, is ze minder irriterend voor de luchtwegen maar het water houdt nicotine slechts gedeeltelijk tegen en de teer en CO helemaal niet. De tabaksrook dringt dieper in de longen omdat je bij een waterpijp ook sterk moet inhaleren.
    Lees meer op www.vlaanderenstoptmetroken.be.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen