HomeGezond levenLeefgewoontenVeilig vrijen

Ongelukje?

Wie toch seks had zonder voorbehoedsmiddel of zijn anticonceptiemiddel verkeerd gebruikte, kan het risico op een zwangerschap verkleinen door de noodpil te nemen. Ook wie niet zeker is van het gebruikte voorbehoedsmiddel (het condoom is afgegleden of gescheurd en er is sperma gemorst in of rond de vagina, een of meerdere pillen vergeten in te nemen of bij last van braken of hevige diarree), kan alsnog de noodpil nemen.

Deze pil is geen standaard voorbehoedsmiddel. Maar zoals de naam het zegt, is ze enkel voor in geval van nood.

Net als de gewone pil, bevat de noodpil kunstmatig hormoon. Dit zorgt ervoor dat de eisprong stopt of wordt uitgesteld en verhindert dat een eicel wordt bevrucht of dat ze zich innestelt in de baarmoeder. De noodpil veroorzaakt dus geen abortus.

Twee soorten

  • Bij de klassieke noodpil heb je 72 uur (drie dagen) de tijd. Hoe sneller je na het seksueel contact de noodpil neemt, hoe groter de kans dat je een zwangerschap nog kunt voorkomen. De noodpil beschermt enkel in geval er iets is misgelopen in de afgelopen 72 uur, dus niet voor de periode die daarop volgt tot aan de volgende menstruatie. Bij een nieuw seksueel contact in deze periode is een voorbehoedsmiddel noodzakelijk.
    De klassieke noodpil is vrij te koop in de apotheek. Er is geen doktersvoorschrift nodig. Voor jongeren onder de 21 jaar is de noodpil zelfs gratis. De apotheker zal wel aanraden om een afspraak te maken met de huisarts om een voorbehoedsmiddel voor de toekomst te bespreken. Keer op keer vertrouwen op de noodpil is geen goed idee vermits een anticonceptiemiddel betrouwbaarder is als bescherming tegen zwangerschap.
  • De andere noodpil is enkel verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Ze kan worden ingenomen tot vijf dagen na het vrijen en geeft je dus iets meer tijd.

Toch zwanger

Blijk je toch zwanger, dan kun je daarover praten met mensen uit je omgeving die je vertrouwt of met professionele hulpverleners zoals het jongerenadviescentrum (JAC) of de farafoon. Je kunt hen contacteren, gewoon om de eerste emoties te ventileren, of om verdere informatie of hulpverleningsadressen aan te vragen. Gespecialiseerde centra helpen bij het nemen van een beslissing: het uitdragen of afbreken van de zwangerschap. 

De farafoon is bereikbaar op het nummer 016 38 69 50. Op bepaalde tijdstippen kun je ook chatten via www.faranet.be.

Het adres van het JAC in je buurt vind je op www.jac.be.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen