Wie toch seks had zonder voorbehoedsmiddel of zijn anticonceptiemiddel verkeerd gebruikte, kan het risico op een zwangerschap verkleinen door de noodpil te nemen. Ook wie niet zeker is van het gebruikte voorbehoedsmiddel (het condoom is afgegleden of gescheurd en er is sperma gemorst in of rond de vagina, een of meerdere pillen vergeten in te nemen of bij last van braken of hevige diarree), kan alsnog de noodpil nemen.
Deze pil is geen standaard voorbehoedsmiddel. Maar zoals de naam het zegt, is ze enkel voor in geval van nood.
Net als de gewone pil, bevat de noodpil kunstmatig hormoon. Dit zorgt ervoor dat de eisprong stopt of wordt uitgesteld en verhindert dat een eicel wordt bevrucht of dat ze zich innestelt in de baarmoeder. De noodpil veroorzaakt dus geen abortus.
Blijk je toch zwanger, dan kun je daarover praten met mensen uit je omgeving die je vertrouwt of met professionele hulpverleners zoals het jongerenadviescentrum (JAC) of de farafoon. Je kunt hen contacteren, gewoon om de eerste emoties te ventileren, of om verdere informatie of hulpverleningsadressen aan te vragen. Gespecialiseerde centra helpen bij het nemen van een beslissing: het uitdragen of afbreken van de zwangerschap.
De farafoon is bereikbaar op het nummer 016 38 69 50. Op bepaalde tijdstippen kun je ook chatten via www.faranet.be.
Het adres van het JAC in je buurt vind je op www.jac.be.