HomeGezond levenOmgevingLuchtvervuiling in huis

Hoe kun je luchtvervuiling binnenshuis voorkomen?

Ventileren en verluchten zijn het allerbelangrijkste om de gevolgen van luchtvervuiling tegen te gaan. 

Ventilatie

Ventilatie is het voortdurend verversen van de lucht in de woning waarbij de vervuilde binnenlucht vervangen wordt door verse, zuurstofrijke buitenlucht. 

Ventileren moet permanent gebeuren. Een te goede isolatie zonder regelmatige ventilatie belet dat de vervuilde binnenlucht naar buiten kan en verdund wordt. Ook wanneer je in een gebied woont waar de buitenlucht sterk vervuild is, is permanente ventilatie aan te raden. 

Ventileren kan via eenvoudige ventilatieroosters in ramen, vensters en muren. Langs deze roosters komt verse lucht het huis binnen. De lucht verspreidt zich in huis via roosters in binnendeuren of muren of verplaatst zich via kieren en spleten. 

Er bestaan ook mechanische ventilatiesystemen op basis van ventilatoren voor luchttoevoer en -afvoer. Toevoer van lucht gebeurt in de droge ruimtes, afvoer van lucht in vochtige ruimtes zoals keuken, badkamer en wc.

Heeft je woning geen ventilatiesysteem of -roosters? Ventileer dan door je ramen open te kiepen of met een raamstopper op een kier te zetten. Bij koud of winderig weer volstaat vaak een kier. Er gaat weliswaar steeds wat energie verloren, maar voor je gezondheid is ventilatie noodzakelijk.

Verluchting

Verluchting is een intensieve vorm van ventilatie waarbij je gedurende een korte periode ramen of deuren openzet

Verluchten is nodig op momenten dat ventilatie onvoldoende is. Bijvoorbeeld als veel mensen in de woning aanwezig zijn, als je nieuwe meubels in huis plaatst en zeker ook als geverfd of gelijmd werd, of als binnen gerookt wordt. 

Om het effect van vervuilde buitenlucht te minimaliseren, verlucht je beter via ramen of deuren aan de achterzijde van je woning en buiten de spitsuren. Er is geen algemene regel over hoelang je het best verlucht. Dit hangt onder meer af van de grootte van je ramen, hoever ze openstaan, de windrichting en het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur.

Verluchten kan ventilatie niet vervangen. Het effect van verluchten is na twintig minuten voorbij. Daarenboven verlies je heel wat warmte en dus energie door je ramen wijd open te zetten. Ook ramen die op een kier staan, geven heel wat warmteverlies.

Specifieke tips

Naast het verluchten en ventileren kun je ook je voorzorgen nemen tegen specifieke oorzaken. Meer info vind je via de linken op de pagina 'Oorzaken'.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM, in samenwerking met de intermutualistische werkgroep 'Milieu en gezondheid'.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen