HomeGezond levenOmgevingVallen voorkomen

Gevolgen


Een val komt zelden alleen. Bij wie geluk heeft, houdt het op met een schaafwonde. Maar vaak zijn de gevolgen ernstiger.

Fysieke gevolgen

Meestal leidt vallen tot schrammen, een kneuzing of schaafwonde

Soms zijn de gevolgen ernstiger, zoals een hoofdtrauma of breuken. Ernstiger lichamelijke gevolgen kunnen leiden tot een opname in het ziekenhuis of blijvende invaliditeit.

Psychosociale gevolgen

De angst om (opnieuw) te vallen heeft een ernstige invloed op de levenskwaliteit en in sommige gevallen een grote impact op het sociale leven. 

Wie bang is om te vallen, beweegt minder en verliest hierdoor spierkracht, evenwicht en mobiliteit. De kans op vallen wordt dan alleen maar groter. 

Daarnaast zorgt valangst er ook voor dat je minder vaak buitenkomt en daardoor ook minder deelneemt aan sociale gebeurtenissen. Sommige ouderen raken hierdoor geïsoleerd, vereenzamen of worden depressief.

Financiële gevolgen

De uitgaven als gevolg van een val kunnen sterk verschillen, gaande van de aankoop van producten (bv. pleisters, ontsmettingsmiddel) over de herstelling of aanschaf van voorwerpen (bv. een bril) tot de rekening voor een ziekenhuisopname of kosten voor verpleging en revalidatie. 

Eventuele blijvende invaliditeit kan je dwingen om de woning aan te passen of kan ook het wegvallen van een arbeidsinkomen betekenen.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen