Podcast: Mensenmaat

In de podcast Mensenmaat, naar het gelijknamige boek, houdt CM-voorzitter Luc Van Gorp onze samenleving tegen het licht.

CM Slaap

Wat draait goed en wat kan beter? In zeven gesprekken tekent Luc Van Gorp samen met zijn gasten uit verschillende domeinen van onze maatschappij een toekomst uit. Weg van het perfectiemodel, weer op maat van de mens.

Trailer Mensenmaat

Remote audio URL

1. Zorg met Inge Vervotte: 'Wat is er verkeerd aan een mankement?'

In de eerste aflevering van 'Mensenmaat' gaat Luc in gesprek met Inge Vervotte, voorzitter van zorggroep Emmaüs, over kleine en grote gezondheid. Verliezen we door de drang naar vooruitgang soms het menselijke aspect uit het oog? En moeten we niet ijveren voor meer levenskwaliteit in plaats van -kwantiteit?

Remote audio URL

2. Gezondheid met Marc Noppen: 'Hoe zorgen we ervoor dat de ziekenhuizen zo leeg mogelijk zijn?'

In de tweede aflevering van 'Mensenmaat' schuift Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, mee aan tafel. Vanuit hun functies kijken ze naar de commerciële logica achter de huidige gezondheidszorg, waarbij de focus ligt op zoveel mogelijk volume met zo weinig mogelijk handen. Moeten we niet veel sterker inzetten op preventie? En hoeveel mag een kwaliteitsvol leven kosten?

Remote audio URL

3. Politiek met Bart De Wever: 'De minst fraaie kant van de politiek? De andere politici.'

In de derde aflevering van 'Mensenmaat' verwelkomt Luc Van Gorp Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever in de studio, om te praten over de neoliberale samenleving en politiek leiderschap. Is de politiek de connectie met de burger echt verloren, of is dit vooral wat de (sociale) media doen uitschijnen? En kan je als politicus écht weten wat er leeft binnen je gemeenschap?

Remote audio URL

4. Klimaat met Ignace Schops: 'Klimaatverandering is geurloos en kleurloos.'

In de vierde aflevering van 'Mensenmaat' spreekt Luc Van Gorp met Ignace Schops, directeur Regionaal Agentschap Kempen en Maasland en president van Europarc Federation. Vanuit een gedeelde bezorgdheid kijken ze naar onze samenleving en de eindigheid van onze planeet. Maar er is ook hoop, een transitie-shift is langzaam maar zeker merkbaar. Kunnen we onze weerstand overwinnen om de zaken toch anders en solidair aan te pakken?

Remote audio URL

5. Onderwijs met Lieven Boeve: 'Met een overvol programma leer je niet.'

In de vijfde aflevering van 'Mensenmaat' verwelkomt Luc Van Gorp Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs, in de studio. De nieuwe eindtermen komen natuurlijk ter sprake, maar ook de impact van de coronacrisis op het onderwijsmodel en de randvoorwaarden voor een onderwijshervorming. Moet het onderwijs voorbereiden op het echte leven of ís het onderwijs al het echte leven?

Remote audio URL

6. Kerk met zuster Jeanne Devos: 'Naar het klooster zonder bewijs van goed gedrag.'

In de zesde aflevering van 'Mensenmaat' schuift er een grote dame mee aan tafel. Zuster Jeanne Devos zet zich op 86-jarige leeftijd nog steeds actief in voor de rechten van de minderbedeelden in India. Hoewel beiden een katholieke achtergrond hebben, stellen Luc en Jeanne vast dat het instituut kerk de voeling met wat er leeft aan de basis kwijt is. Nochtans is de nood aan zingeving en verbinding nog nooit zo groot geweest.

Remote audio URL

7. Cultuur met Michaël De Cock: 'We moeten meer het nutteloze leren koesteren.'

In de zevende en laatste aflevering van 'Mensenmaat' heeft Luc Van Gorp Michaël De Cock op bezoek. Als artistiek directeur van de KVS in Brussel heeft hij vanop de eerste rij de impact van de coronacrisis op de cultuursector gevoeld. Beiden zijn ervan overtuigd dat cultuur mee de motor kan zijn van een transformatie. Wat moet er juist bewegen om cultuur de plek te geven die ze verdient in onze samenleving?

Remote audio URL