Bewegen in de natuur

Ooit al gemerkt dat het fijner is om te bewegen in de natuur? Bossen en parken doen je als het ware vanzelf bewegen.

Bewegen in de natuur is allesbehalve moeilijk: trek het bos in, snuif de heerlijke geuren op en laat je ogen volop genieten. 

Regent het? Dan beschermen bomen je tegen het nat. Schijnt de zon? Dan brengen ze aangename verkoeling. Trek ook eens samen met je kinderen de bossen in. Kinderen die vaak in het bos spelen, ontwikkelen een betere motoriek.

Beter in je vel

Kijken en genieten van een groene omgeving doet deugd. Bovendien wisselt het decor vaak onder invloed van de seizoenen. Saai is het dus nooit. 

Een wandeling in het bos verbetert je zelfvertrouwen en humeur. Je merkte ongetwijfeld al dat je vrolijker wordt na een stevige natuurwandeling. Een absolute aanrader dus wanneer je kampt met depressie- of stresssymptomen. 

Bovendien word je productiever, vitaler en socialer. Je stoot op de runner’s high of valt al eens een kilootje af.

Kies voor je luchtwegen

Bosbezoekjes versterken je immuunsysteem en zorgen voor minder last van astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen. 

Bossen en bomen zijn een efficiënte manier om fijn stof uit de lucht te filteren. Ze zuiveren de lucht en produceren verse zuurstof. 

Geef je longen de lucht die ze verdienen en haal tijdens het bewegen eens diep adem. Zoek deze plekken zeker op als je in een stad of drukke verkeersomgeving woont. Daar meet men vaak hoge concentraties aan fijn stof.

Ontspan je

Had je een drukke of stresserende dag? Korte wandelingen in het bos herstellen het concentratieniveau en nemen stress weg. 

Zelfs zeer korte sessies in het bos verminderen piekergedrag en zorgen ervoor dat je minder stilstaat bij de negatieve aspecten van je leven. 

Maak dus even tijd vrij en zet al je gedachten op een rij tijdens een bezoekje aan een park of bos. Je zult nadien ook beter slapen en minder last hebben van spanningshoofdpijn.