Vaccin tegen het humaan-papillomavirus

CM en de ziekteverzekering zorgen voor een terugbetaling bij een aantal vaccins. Een kleine prik kan immers heel wat narigheid voorkomen.

Het humaan papillomavirus (HPV) kan aan de basis liggen van baarmoederhalskanker, kankers van de geslachtsorganen en de anus of kankers in de hoofd- en halsregio. Daarnaast kan HPV ook genitale wratten veroorzaken. 

  • De Vlaamse overheid biedt via het CLB een gratis vaccinatie (Gardasil9®) aan voor kinderen van het eerste jaar secundair onderwijs. 
  • Ook de huisarts kan de vaccinatie toedienen, maar dan betaal je de raadpleging. Het vaccin is gratis als de huisarts het bestelt via Vaccinnet, het bestelsysteem van de Vlaamse overheid. Als je het vaccin met een voorschrift bij de apotheker haalt, is het niet gratis. 

De ziekteverzekering betaalt het vaccin Gardasil9® grotendeels terug voor kinderen van 12 tot en met 18 jaar. Voor hen kost het vaccin 12,10 euro per dosis of 8 euro als ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Voor meisjes komt ook het vaccin Cervarix® in aanmerking voor een gelijkaardige terugbetaling. 

Belangrijk: afhankelijk van de leeftijd bestaat de vaccinatie uit twee of drie dosissen.

Vraag je arts om een voorschrift

Vraag je arts een voorschrift om aan de apotheker te geven.

Je betaalt enkel het remgeld

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan betaal je enkel het remgeld aan de apotheker.