HomeWat te doen bij?(Af)studeren

Studeren in het buitenland

Als je naar het buitenland gaat studeren, moet je steeds vooraf contact opnemen met je ziekenfonds. Zo vermijd je financiële verrassingen als je tijdens je verblijf in het buitenland medische zorg nodig hebt.

Wat je terugbetaald krijgt, is afhankelijk van je bestemming, leeftijd en de duur van je studies.

Met CM-reisbijstand

Ga je studeren in een van onderstaande landen, kan je bij CM genieten van de CM-reisbijstand indien je aan alle voorwaarden voldoet.

Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland


Hongarije
Ierland
IJsland
Italië
Kroatië
Letland
Liechtenstein
Litouwen


Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië

Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Verenigd Koninkrijk
Zwitserland
Zweden

Zonder CM-reisbijstand

Voorwaarde en bestemmingTerugbetaling medische zorgWat te doen?


Je gaat naar een van bovenvermelde landen, maar je hebt geen recht op kinderbijslag of blijft langer dan een jaar weg.Met de Europese ziekteverzekeringskaart krijg je terugbetaling van de kosten voor de medische zorg die je tijdens je verblijf nodig hebt. Hierbij is de reglementering van het land waar je studeert van toepassing. Ga vooraf bij je ziekenfonds langs. Je verneemt er welke documenten je nodig hebt en wat je moet doen om terugbetaling van medische zorg in het buitenland te verkrijgen.
Je gaat naar Albanië, Algerije, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Marokko, Servië, Montenegro, Tunesië of Turkije.Meestal heb je een document nodig en geniet je de terugbetaling van medische zorg slechts gedurende een bepaalde periode. Telkens is de reglementering van het land waar je verblijft van toepassing.Vraag vooraf de nodige documenten aan bij je ziekenfonds. Voor geneeskundige verzorging waarvoor je geen tegemoetkoming kunt verkrijgen, sluit je het best een reisverzekering af. Het is belangrijk dat deze verzekering de kosten voor repatriëring voldoende hoog dekt.
Je gaat naar Australië of QuebecIn Australië krijg je met de Europese ziekteverzekeringskaart de kosten voor medische zorg terugbetaald. In Quebec kan dit met het formulier BEQUE 128. Telkens is de reglementering van het land waar je studeert van toepassing. Vraag vooraf de nodige documenten aan bij je ziekenfonds.
Schrijf je in je studieland in bij de bevoegde instantie: Medicare (Australië) of RAMQ (Quebec).
Vraag de tegemoetkoming ter plaatse aan want terug in België is geen tegemoetkoming mogelijk.
Voor geneeskundige verzorging waarvoor je geen tegemoetkoming kunt krijgen, sluit je het best een reisverzekering af. Het is belangrijk dat deze verzekering de kosten voor repatriëring voldoende hoog dekt.
Je gaat naar een ander land dan hierboven vermeld, bijvoorbeeld naar een land in Amerika, Afrika of Azië.De Belgische wetgeving voorziet enkel een tegemoetkoming in geval van een dringende ziekenhuisopname. Andere kosten worden niet terugbetaald.Voor geneeskundige verzorging waarvoor je geen tegemoetkoming kunt krijgen, sluit je het best een reisverzekering af. Het is belangrijk dat deze verzekering de kosten voor repatriëring voldoende hoog dekt.

Voor de terugbetaling van medische zorg stellen bepaalde landen voorwaarden inzake de nationaliteit van de student.

Goed om te weten

Breng vooraf ook je kinderbijslagfonds op de hoogte van je studeerplannen. Zo krijg je correcte informatie om het recht op het Groeipakket (Vlaanderen) of de kinderbijslag (Brussel) te behouden.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen