HomeWat te doen bij?Ziekte of ongevalTerugbetaling ziektekostenGebruik van eID of isi+-kaart

Veelgestelde vragen over de isi+-kaart

 • Wat is een isi+-kaart?
  isi+ staat 'Identification Sociale/Sociale Identificatie/Soziale Identifizierung'; het plusteken wijst op het aanvullende karakter ten opzichte van de Belgische elektronische identiteitsbewijzen.
  De kaart wordt uitgereikt door de ziekenfondsen, maar bevat geen chip met persoonlijke gegevens. Ze dient enkel om je bij de apotheker, in het ziekenhuis en bij bepaalde zorgverleners te identificeren, zodat ze toegang krijgen tot je ziekenfondsgegevens. 

 • Krijgt iedereen een isi+-kaart?
  Nee. De isi+-kaart wordt enkel uitgereikt aan:
  • kinderen jonger dan twaalf jaar;
  • personen die onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid maar geen geldig identiteitsbewijs kunnen krijgen (bv. grensarbeiders die in het buitenland wonen en in België werken). 
  Een isi+-kaart zal nooit uitgereikt worden indien je een Belgisch elektronisch identiteitsbewijs kunt krijgen of indien je nog een geldige SIS-kaart hebt.
  Uitzondering op de regel zijn kinderen jonger dan twaalf jaar die in België wonen. Omdat een Kids-ID niet verplicht is, ontvangen ze allemaal een isi+-kaart. 
    
 • Ontvang ik automatisch mijn isi+-kaart?
  Nee. Enkel kinderen jonger dan twaalf jaar die in België wonen, ontvangen de isi+-kaart automatisch.  
  Indien je onder de Belgische sociale zekerheid valt maar geen elektronisch identiteitsbewijs kunt krijgen, moet je zelf een isi+-kaart aanvragen bij je ziekenfonds.  

 • Wat moet ik doen zolang ik mijn isi+-kaart niet ontvangen heb?
  In afwachting van je isi+-kaart kun je bij de apotheek, in het ziekenhuis of bij bepaalde zorgverleners een gele klever voorleggen.

 • Is de isi+-kaart gratis?
  Ja, het ziekenfonds reikt de isi+-kaart gratis uit aan iedereen die er recht op heeft. Maar bij diefstal of verlies van de kaart wordt voor een nieuwe kaart 2,50 euro aangerekend.

 • Wat moet ik doen bij verlies of diefstal van mijn isi+-kaart?
  In dit geval moet je een nieuwe kaart aanvragen bij je ziekenfonds. In afwachting van het nieuwe exemplaar ontvang je een isi+-attest, dat in principe twee maanden geldig is.

Andere veelgestelde vragen