HomeZiekteE-patiëntendossiersVitalink

Vaccinatiegegevens

Artsen kunnen reeds verschillende jaren de vaccins die ze aan hun patiënten toedienen, noteren in het elektronische registratiesysteem Vaccinnet

Deze vaccinatiegegevens kun je ook zelf raadplegen. 

Wat te doen?

Je kan je vaccinatiegegevens bekijken via MyHealthViewer

Welke vaccinaties worden getoond?

  • Vaccinaties toegediend sinds 1997, die werden geregistreerd in Vaccinnet.
  • Vaccinaties toegediend sinds september 2005 door CLB-artsen.
  • Vaccinaties toegediend sinds 2006 tijdens raadplegingen van Kind & Gezin.
  • Vaccinaties die de Vlaamse overheid gratis ter beschikking stelt en toegediend zijn sinds 2014

Omdat huisartsen en kinderartsen vóór 2014 niet verplicht waren om deze gratis vaccinaties te bestellen en te registreren in Vaccinnet, is de kans groot dat de MyHealthViewer niet alle vaccinaties toont.

Welke gegevens worden van elke vaccinatie getoond?

Per vaccinatie staan de datum van toediening, de officiële naam van het vaccin en tegen welke ziekte het vaccin werkzaam is.

Voor de volledige gegevens en voor de interpretatie ervan kun je terecht bij je arts.

Gegevens kinderen

De gegevens van kinderen ouder dan zes jaar kun je  bekijken door in te loggen met hun kids-ID of eID. Als ouder kun je ook op deze overheidssite een mandaat aanmaken om de gegevens te bekijken. Inloggen gebeurt met de eID, kies op het eerste scherm voor 'mandaten in eigen naam'.

De vaccinatiegegevens van kinderen die jonger zijn, kan je momenteel niet opvragen. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of Kind & Gezin.

Voordelen van de MyHealthViewer

  • Je kunt gemakkelijk opvolgen wanneer je het laatst gevaccineerd werd. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn als, voor een vakantiekamp, gevraagd wordt naar de laatste tetanusvaccinatie.
  • Je hoeft geen vaccinatieboekjes of -kaarten meer bij te houden. Je kunt immers een overzichtslijst uitprinten. 
  • Je vaccinatiegegevens kunnen worden geraadpleegd door zorgverleners die je verzorgen. Dat kan onder meer nuttig zijn als je in een wachtpost of op een spoeddienst onderzocht wordt. Zo kan de zorgverlener een betere diagnose stellen, dubbele vaccinaties vermijden en de kans op allergische reacties beperken. 

Goed om te weten

  • Je kunt je vaccinatiegegevens ook bekijken via het Collaboratief Zorgplatform (CoZo)
  • Vraag voortaan na een vaccinatie aan de arts om de gegevens in te voeren in Vaccinnet. En bespreek met je huisarts of de vaccinaties uit het verleden kunnen worden aangevuld in Vaccinnet.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen