HomeZiekteKlachten en ziekten

Bedplassen

Bedplassen komt vaak voor, en dit meer bij jongens dan bij meisjes.

Bedplassen treedt op in alle fasen van de slaap. Vaak gebeurt het evenwel tijdens de eerste uren van de nacht, tegen de ochtend of tijdens het dromen

Veel kinderen worden niet wakker als ze in hun bed hebben geplast. Dragen ze geen luierbroekje, ontwaken ze in een nat bed. 

Sommige kinderen stoppen al met bedplassen zodra ze overdag zindelijk zijn, bij andere duurt het dan nog verschillende jaren. We spreken van bedplassen als een kind vanaf de leeftijd van 5 jaar ‘s nachts nog ongecontroleerd plast. 

De meeste kinderen zijn op 5 jaar droog ’s nachts. Toch zijn er ook heel wat kinderen die op die leeftijd nog geen controle over hun plas hebben: op vijfjarige leeftijd plast nog 15 tot 20 procent ’s nachts in bed, op zevenjarige leeftijd tien procent, op tienjarige leeftijd drie procent en op veertienjarige leeftijd nog één procent. 

Je kan niet zeggen dat bedplassen op een bepaalde leeftijd abnormaal is. Staar je dus niet blind op de leeftijd: ieder kind heeft zijn eigen tempo, sommige kinderen zijn gewoon later rijp om ermee te stoppen. Ze merken ’s nachts niet dat ze moeten plassen, ze hebben dit nog niet geleerd. 

Bedplassen kan vervelend zijn, maar is geen ziekte. Het wordt pas een probleem zodra de ouders of het kind er hinder van ondervinden.

Vrijwel elk kind schaamt zich voor het bedplassen. Maak er daarom zelf geen probleem van. Dit zou je kind zodanig onder druk kunnen zetten dat het zijn zelfvertrouwen verliest en psychologische problemen krijgt. Bovendien zorgt het voor extra stress tijdens logeerpartijen, kampen, bosklassen en andere activiteiten met overnachting.

Veelgestelde vragen

Bronnen: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco) en www.gezondheidenwetenschap.be, bewerkt door Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar