Bedplassen komt vaak voor, en dit meer bij jongens dan bij meisjes.

Wat?

Sommige kinderen stoppen al met bedplassen zodra ze overdag zindelijk zijn, bij andere duurt het dan nog verschillende jaren

Op 7-jarige leeftijd plast nog 5 procent ’s nachts in bed, op 11-jarige leeftijd 2 procent en op 14-jarige leeftijd nog 1 procent. 

Je kan dus niet zeggen dat bedplassen op een bepaalde leeftijd abnormaal is. Sommige kinderen zijn gewoon later rijp om ermee te stoppen. Bedplassen is een normaal fenomeen, dat pas een probleem wordt zodra de ouders of het kind er hinder van ondervinden.

Symptomen

Bedplassen treedt op in alle fasen van de slaap. Vaak gebeurt het evenwel tijdens de eerste uren van de nacht, tegen de ochtend of tijdens het dromen

Veel kinderen worden niet wakker als ze in hun bed hebben geplast. Dragen ze geen luierbroekje, ontwaken ze in een nat bed. 

Vrijwel elk kind schaamt zich voor het bedplassen. Maak er daarom zelf geen probleem van. Dit zou je kind zodanig onder druk kunnen zetten dat het zijn zelfvertrouwen verliest en psychologische problemen krijgt. Bovendien zorgt het voor extra stress tijdens logeerpartijen, kampen, bosklassen en andere activiteiten met overnachting.

Veelgestelde vragen

Bron: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco), bewerkt door Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar