Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Jaarverslag 2021 CM Vlaanderen

Een overzicht van de meest markante zaken in 2021 voor CM Vlaanderen.

1. Nieuwe projecten en diensten getest en goedgekeurd

1. Nieuwe projecten en diensten getest en goedgekeurd

Jaarverslag CM Vlaanderen 2021

De Olly Wannabe-ziekenkas(t) werd op de valreep verworpen op de jurytafel. Welke projecten het wel haalden? Onder andere de succesvolle gatekeepers Voeding en Slaap. Val je maar niet in slaap van saaiheid of zoek je het recept voor Olly’s bananenmousse? Je vindt alle antwoorden en oplossingen op één plaats. In totaal vonden vorig jaar meer dan 44.000 bezoekers de weg naar CM Voeding en CM Slaap

Wie ook op weg gingen, waren personen met diabetes type 2. 60 CM-leden namen deel aan het leefstijlprogramma in groep, zowel digitaal als fysiek. Het programma is een combinatie van educatie en interactie (groepssessies, bewegingsoefeningen, een kookworkshop …). De gezondheidseffecten? Een significante verbetering van de levensstijl van de deelnemers. Door het succes worden de cursussen dit jaar kleinschalig verdergezet, om in 2023 over heel Vlaanderen uit te rollen. 

En ook het tandvoordeel bracht de bal aan het rollen. Sinds begin januari krijg je als CM-lid een tegemoetkoming tot 1.050 euro voor orthodontie voor jongeren en tot 1.050 euro voor tandprotheses en implantaten. De bekroning was een positieve mutatie van een groot aantal extra leads. Wabliefteru? Leads, da’s Engels voor de voorheen niet-leden die interesse hadden in het tandvoordeel en daardoor lid werden.

2. CM ondersteunt welzijn vanop afstand maar ook nabij

CM Gezondheidsfonds en het Wit-Gele Kruis sloegen de handen in elkaar en lanceerden met Gerust de grootste zorgcentrale in Vlaanderen. Vandaag vind je er het personenalarm, goed voor 44.000 abonnees, al is dat slechts een startpunt. Slimme technologische oplossingen bieden voor de toenemende zorgnoden? Gerust kan dat! 

Gerust vanuit je zetel een webinar rond stress volgen of een workshop mindful fotograferen meepikken? Ook dat kan! Sinds januari 2022 biedt de CM-Gezondheidsacademie een gelijklopend aanbod fysieke sessies en webinars aan over heel Vlaanderen.

Zorg jij samen met je buurt mee voor meer gezondheid en levenskwaliteit? CM lanceerde eind 2021 het digitale platform www.gezondebuurt.be. Geëngageerde burgers, groepen en organisaties uit Vlaanderen en Brussel vinden er kant-en-klare voorstellen om de gezondheid in hun buurt op te krikken. 

CM wil hiermee groepen aansporen om de handen uit de mouwen te steken. Da’s net werk! Zei iemand netwerk? Ook de netwerkcoördinatoren startten op met meerdere succesvolle uitbreekacties: De Groote wandeling, UN-LOCK-festival, een fotowedstrijd Gezondheid in beeld …

3. Nieuwe stappen naar een Vlaamse werking

3. Nieuwe stappen naar een Vlaamse werking

Jaarverslag CM Vlaanderen 2021

In 2021 werd alles voorbereid om de zorglijnen in de vijf provincies samen te brengen in een Vlaamse Zorglijn. Zo kan CM alle klanten met een zorgvraag dezelfde service aanbieden, van aan de kust tot in de Limburgse bossen. Als het druk is in de ene regio, springt een andere regio bij. De effectieve start met één Vlaams nummer is voorzien in 2023. Zo hoef je geen nummer meer te kiezen.

Wat je wel moest kiezen, waren leden voor de Algemene Vergadering. In elke zone werden een aantal vrijwilligers verkozen om mee te beslissen welke koers CM Gezondheidsfonds komende jaren zal varen. Voor het eerst moest je stemmen op je favoriet binnen je provincie. 1,8 miljoen leden kregen een uitnodiging om hun stem per brief of online uit te brengen, met als resultaat deze nieuwe leden van de Algemene Vergadering.

Ook een nieuw lid in de familie? Sinds september 2021 kun je de geboorte van je kindje aangeven bij CM via een handig online formulier. Je moet dus niet meer naar het CM-kantoor. CM maakt de inschrijving van je kindje in orde en neemt contact op voor het geboortegeschenk. Bij de opstart vond al bijna de helft van de leden hun weg naar de online geboorte-aangifte. Het succes zette zich snel verder: begin 2022 was dit al 84 %.

4. Straffe vzw’s, ook tijdens corona

4. Straffe vzw’s, ook tijdens corona

Jaarverslag CM Vlaanderen 2021

Olly TV mag dan populair zijn, niets klopt de 230.000 kijkers van Samana TV. Quoi? Samana TV is een praatprogramma voor en door mensen met een chronische ziekte en hun mantelzorgers. Benieuwd naar de inspirerende verhalen? Elke eerste zondag van de maand kun je een aflevering bekijken op EclipsTV. 

En wist je al dat Kazou royaal bezoek kreeg? Zijne Majesteit Olly, eum koning Filip, bezocht een JOMBA-vakantie. Onze koning mocht van Kazou Limburg de honneurs waarnemen als quizmaster, want klant is koning natuurlijk. Een quizvraag om erin te komen: hoeveel kinderen en jongeren konden ondanks corona een fijne tijd beleven bij Kazou? 40.000! 

Wie mag er nog pluimen op zijn kroon steken? OKRA, met stip. OKRA kreeg de EESC-prijs voor burgersolidariteit voor haar originele initiatief Veerkracht. Slechts een organisatie per land kreeg deze Europese erkenning. De OKRA-vrijwilligers toonden aan dat je ouderen niet zomaar als kwetsbaar mag bestempelen. Het initiatief zorgde ervoor dat ouderen tijdens de pandemie niet vergeten werden. 

Ook niet te vergeten: de succesvolle zomer van Intersoc. De eigen hotels in Zwitserland en Oostenrijk waren in juli en augustus volledig bezet. En dat is nog niet alles. Intersoc en Pasar slaan de handen in elkaar. Vrijetijdsorganisatie Pasar werkt nu samen met Intersoc aan wandel-, fiets- en kampeervakanties die aangeboden worden onder de vlag van Intersoc. Ook de OKRA-reizen voor 55-plussers worden nu door Intersoc georganiseerd.

5. CM is graag gezien, gehoord en gelezen

5. CM is graag gezien, gehoord en gelezen

Jaarverslag CM Vlaanderen 2021

Wat je misschien nog niet wist, is dat Leef een eigen podcast heeft. In Wat je nog niet wist over… kom je meer te weten over de slaapproblemen van Sven de Leijer, hoe Lize Spit omgaat met diabetes, hoe Ann Ceurvels mantelzorger is voor haar zoon met autismespectrumstoornis … Was jij een van de 17.154 personen die de podcast downloadde vorig jaar? Zo nee, dan weet je al welke podcast je volgende keer kunt streamen

Pardona me? Beluisteren, zou Heerlijk Helder ervan maken. Want verstaanbare taal, daar gaan deze redacteurs voor. In 2021 reviseerde Heerlijk Helder een karrenvracht aan publicaties. Ofte, 400 teksten werden van het (soms) Chinees omgezet naar begrijpelijk Nederlands. 

En weet jij of je het coronavirus nog kunt doorgeven na vaccinatie? Meer dan 130.000 mensen klikten op dit hoofditem van de CM-nieuwsbrief. Dat het klikt tussen de nieuwsbrief en de ontvanger, da’s zeker. Maar wat er ook goed klikt is www.cm.be/mijncm, goed voor 2 miljoen kliks in 2021. Dat is nog niet alles: ook de leescijfers van de Leef-website zitten sterk in de lift. Door de nieuwe personalisatie-functie krijg je artikels te zien op basis van je interesses. Interessant, toch?