Long covid

Als je langdurig last hebt van symptomen gelinkt aan covid-19 en die symptomen kennen geen andere verklaring, dan is er wellicht sprake van langdurige covid, ook wel long covid genoemd.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • je minder fit voelen, aanhoudende vermoeidheid
  • moeilijk ademen, kortademigheid of benauwdheid
  • pijn of druk op de borst
  • spierpijn, verminderde kracht, minder lang beweging volhouden, sneller buiten adem bij beweging
  • hoofdpijn
  • hartkloppingen
  • verlies van smaak of geur
  • minder goed kunnen nadenken, problemen met onthouden of om de aandacht erbij te houden (dit groepeert men ook onder ‘hersenmist’)
  • angstige of sombere gevoelens en depressie

De symptomen zijn bij iedereen verschillend, maar hebben over het algemeen een impact op je dagelijks leven. Ze kunnen ook veranderen of zelfs verdwijnen en terugkomen. Soms heb je er last van van bij het begin van de acute covid-19-infectie, soms heb je er pas last van nadat je eerst hersteld was van die acute infectie. Je klachten kunnen ook veranderen.

Wat is de oorzaak?

Long covid komt voor als je een voorgeschiedenis hebt van waarschijnlijke of bevestigde SARS-CoV-2-infectie, meestal 3 maanden vanaf het begin van covid-19 met symptomen die minstens 2 maanden aanhouden en niet verklaard kunnen worden door een alternatieve diagnose.

Om van corona te herstellen heeft je lichaam heel wat energie nodig. Hierdoor blijft er soms minder energie over voor andere zaken, zoals je hersenen, en kunnen er klachten ontstaan zoals problemen om helder te denken of vermoeidheid. Wat exact de reden is waarom deze klachten optreden, en waarom ze bij de ene wel en bij de andere niet optreden is niet gekend.

Het coronavirus kan cellen in de neus beschadigen waarmee je ruikt, hierdoor kan je problemen met ruiken en proeven ervaren. Het zou ook kunnen dat het virus smaakcellen op de tong beschadigt.

Wat kun je zelf doen?

Meestal verdwijnen de klachten na verloop van tijd vanzelf. Een gezonde voeding, goede slaap en dagelijkse beweging, dit alles in balans met voldoende ontspanning: al deze zaken ondersteunen je voor een geleidelijk herstel.

Wanneer je je minder fit voelt is het belangrijk om een evenwicht te zoeken tussen een activiteit doen en een rustpauze nemen.

Probeer dagelijks beweging in te bouwen. Start daar heel rustig mee. Je kunt de beweging of activiteit dag per dag en volgens wat je lichaam die dag toelaat, geleidelijk aan opbouwen naar meer.

Ook wanneer je problemen ervaart met helder denken kan het helpen om je activiteiten geleidelijk aan weer op te bouwen. Doe één taak tegelijkertijd en bouw rustpauzes in.

Wanneer je minder goed ruikt of proeft, blijft het belangrijk om gezond te blijven eten. Je kunt ook reuktraining uitproberen: ruik dagelijks aan vier sterke geuren. Heb je smaakverlies, zoek dan naar voedingsmiddelen die je momenteel lekker vindt of die aangenaam voelen in de mond. Maak je eten pittiger met kruiden en blijf eten met de smaken zoet, zuur, bitter of zout erin. Je kan ook dranken met koolzuur proberen voor wat extra gevoel in de mond.

Ben je angstig of somber? Ervaar je hinderlijke klachten of klachten die inspelen op je gemoed? Het kan helpen om erover te praten met mensen in je omgeving. Zo kunnen ze beter begrijpen wat jij voelt, of je kunt ervaringen en tips uitwisselen.

Wanneer moet je naar een arts?

Heb je aanhoudende klachten na het doormaken van een covid-19-infectie, raadpleeg je je huisarts. Die kan een diagnose stellen. Heb je 12 weken na de eerste symptomen of 12 weken na de eerste positieve test nog last en is er ook duidelijke impact op je dagelijks leven, dan kom je in  aanmerking voor een terugbetaling binnen het zorgtraject long covid. Binnen dit zorgtraject hoef je als patiënt zelf niets te betalen, er kan  geen supplement aangerekend worden. Voor de meeste verstrekkingen hoef je ook geen remgeld te betalen.

Elise Rummens

Elise is onze huisdokter. Haar stokpaardje op het vlak van gezondheid is beweging. Daarom zie je haar op dinsdagavond springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Dan heeft ze haar wekelijkse parkourtraining.

Preventie-arts CM

Bronnen