Zorgoverleg

Bij een complexe thuiszorgsituatie met verschillende hulpverleners kan een zorgoverleg, ook wel multidisciplinair overleg genoemd, aangewezen zijn.

Is de organisatie van de thuiszorg onvoldoende afgestemd op jouw zorgnoden? Levert een individueel gesprek met de betrokken hulp- of zorgverlener(s) onvoldoende resultaat op? Is de thuiszorgsituatie complex met meerdere hulp- en zorgverleners die taken en opdrachten op elkaar moeten afstemmen? Dan kan een zorgoverleg, ook wel multidisciplinair overleg, aangewezen zijn.

Voor wie?

Een multidisciplinair overleg kan voor elke persoon in een thuiszorgsituatie georganiseerd worden:

  • voor elke persoon die thuis verblijft;
  • of die opgenomen is in een instelling, waarbij de terugkeer naar de thuisomgeving gepland is binnen de acht dagen;
  • of die verblijft in een serviceflat of assistentiewoning. 

Zorgoverleg aanvragen

  • Jij of je mantelzorger kunnen zelf een overleg aanvragen. Contacteer hiervoor de Zorglijn op 02 204 32 34. Je kunt er een beroep doen op de dienst Maatschappelijk Werk van CM. De maatschappelijk werker is goed geplaatst om dit voor jou op te nemen. 
  • Ook andere professionals kunnen een zorgoverleg aanvragen door het  aanvraagformulier in te vullen en door te sturen naar de betrokken overlegorganisatoren, zoals vermeld op het formulier.

Overlegorganisatoren

Een team van overlegorganisatoren beoordeelt de noodzaak van een multidisciplinair overleg en bekijkt wat de meerwaarde kan zijn. Eenmaal de vraag is goedgekeurd zet een overlegorganisator alles in het werk om het multidisciplinair overleg concreet te organiseren

De overlegorganisator nodigt iedereen die bij de thuiszorg betrokken is uit voor een gezamenlijk overleg (in principe) bij de cliënt thuis. Tijdens dit overleg worden de pijnpunten grondig besproken. Er worden afspraken gemaakt en de taken worden (opnieuw) met elkaar afgestemd. Dit alles wordt gerapporteerd in een zorgplan

Het zorgplan geeft een overzicht van alle betrokken hulp- en zorgverleners en van de geboden hulp. Het is een belangrijk ondersteuningsinstrument om de taken van alle hulp- en zorgverleners optimaal af te stemmen op de noden van de betroken cliënt en zijn mantelzorger. Alle betrokkenen ontvangen een exemplaar van het zorgplan.

De overlegorganisator:

  •  coördineert het overleg;
  • waakt over het resultaat van het overleg;
  • doet de rapportage van de gemaakte afspraken in het zorgplan. 

Meer informatie?

Wens je meer informatie over de organisatie van een multidisciplinair overleg? Contacteer dan de Zorglijn op 02 204 32 34.