Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Wat te doen bij grensarbeid? - Je woont in België en werkt in een ander EER-land of Zwitserland

Voor de ziekteverzekering sluit je als grensarbeider aan in België én in je werkland.

CM - jouw gezondheidsfonds

Als inwoner van België moet je je altijd aansluiten bij een Belgisch ziekenfonds. Zo heb je ook in België recht op terugbetaling van geneeskundige verzorging.

 • Van de verzekeringsinstelling van je werkland krijg je een S1-formulier dat bewijst dat je sociaal verzekerd bent ten laste van dat land.
 • Met dat formulier sluit je aan bij CM.

  Je werkt in Nederland

  Je betaalt sociale zekerheidsbijdragen in Nederland. Daarom moet je je aanmelden bij een Nederlandse zorgverzekeraar.

  • Meld je binnen de vier maanden aan bij een Nederlandse zorgverzekeraar naar keuze. 
  • Je ondertekent er een natura- of restitutiepolis (of een gecombineerde polis), een eigen risico en eventueel een aanvullende verzekering. 
  • Zo ben je in orde met de Nederlandse zorgverzekeringswet. 

  Je werkt in Duitsland 

  Je betaalt sociale zekerheidsbijdragen in Duitsland. Daarom moet je je aanmelden bij een Duitse Krankenkasse (ziekenfonds).

  • Meld je je binnen de twee weken aan, kun je zelf je Krankenkasse kiezen. Je krijgt dan een inschrijvingsbewijs dat je aan je werkgever moet bezorgen. 
  • Heb je zelf geen keuze gemaakt, dan word je automatisch ingeschreven bij een Krankenkasse gekozen door je werkgever. 
  • Zo heb je recht op de terugbetaling van geneeskundige verzorging in Duitsland volgens de Duitse wet. 

  In Duitsland geldt een loonplafond. Verdien je meer, dan ben je niet meer verzekerd via de verplichte ziekteverzekering. Je kunt dan wel een vrijwillige verzekering afsluiten via een Krankenkasse of privéverzekering.

  Je werkt in Frankrijk 

  Je betaalt sociale zekerheidsbijdragen in Frankrijk. Daarom moet je je aanmelden bij een Frans ziekenfonds

  Je werkt in een ander EER-land of Zwitserland

  Je betaalt sociale zekerheidsbijdragen in het EER-land waar je werkt (landen van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) of Zwitserland. Daarom moet je je aanmelden bij een verzekeringsinstelling van dat land. Je hebt er dan ook recht op de terugbetaling van geneeskundige verzorging.

  Waar zijn je gezinsleden ten laste verzekerd? 

  In je werkland hebben ze recht op gezondheidszorg volgens het sociale zekerheidsstelsel daar als er terugkeerrecht is. Dankzij Europese regels kennen heel wat landen aan je gezinsleden ten laste terugkeerrecht toe. 

  Enkel Denemarken, Ierland, IJsland, Finland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk kennen geen terugkeerrecht toe.