Het honderdjarige bestaan van de Landsbond in 2006 was de ideale gelegenheid om de fundamentele doelstellingen en strategische keuzes van de Christelijke Mutualiteit te actualiseren en af te lijnen. Daarover werd een ruim debat gevoerd in alle CM-bestuursinstanties. Het resultaat van de besprekingen staat samengevat in twaalf krachtlijnen.
CM engageert zich voor de gezondheid en het welzijn van alle mensen, ziek of gezond, oud of jong, arm of rijk. Initiatieven gebaseerd op solidariteit zijn de beste garantie om deze doelstelling te realiseren. Daarom kiest CM resoluut voor een maximale verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Een solidaire verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering moet het exclusieve terrein blijven van ziekenfondsen, die deze taak van algemeen belang zonder winstoogmerk ter harte nemen. Winstoogmerk in de ziekteverzekering leidt onvermijdelijk tot risicoselectie en het doorschuiven van de zorgfactuur naar de zieke.
Om de ziekteverzekering doeltreffend te houden, dient men op lange termijn een afdoende en stabiele financiering te voorzien. Een sluipende privatisering door systematische remgeldverhogingen en hogere supplementen, is voor CM onaanvaardbaar.
CM neemt als volwaardige partner haar verantwoordelijkheid op bij de uittekening van het beleid voor de ziekte- en invaliditeitsverzekering en van het gezondheids- en welzijnsbeleid. En dat in het belang van haar leden. CM rekent voor haar activiteiten op meer erkenning en waardering van de overheid.
CM is en blijft voorstander van het paritaire overleg tussen ziekenfondsen en zorgverleners. De overheid moet dat overleg laten functioneren en respecteren.
CM past als verantwoordelijk ziekenfonds de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering correct toe. De overheid moet ziekenfondsen die deze opdracht gewetensvol uitvoeren, belonen. Het systeem van financiële verantwoordelijkheid moet worden gekoppeld aan betere beheersinstrumenten voor de ziekenfondsen.
CM is er voor haar leden. Dat maakt ze met haar vijfduizend medewerkers elke dag waar. De leden kunnen bij CM terecht voor duidelijke informatie, een pro-actieve dienstverlening op maat, bijstand en verdediging.
CM onderscheidt zich door haar breed aanbod van diensten en voordelen mét visie. Zo verstevigt ze de band met haar leden en toont ze zich als een dynamisch ziekenfonds. Diensten en voordelen die niet tot de werking van de ziekenfondsen behoren, moeten wettelijk worden ingeperkt en op stringente wijze gecontroleerd door de Controledienst voor de Ziekenfondsen.
CM is een dynamische beweging. Als tegenwicht voor de individualisering en vereenzaming van de samenleving, biedt ze haar leden de kans zich te engageren naar eigen mogelijkheden en interesses.
CM trekt resoluut de kaart van 'gezondheidsfonds'. Met diverse initiatieven zet ze haar leden aan tot een gezonder leven.
CM ontwikkelt en ondersteunt medisch-sociale initiatieven. Deze moeten beantwoorden aan een reële behoefte, een meerwaarde betekenen én zichtbaar deel uitmaken van de CM-dienstverlening.
Via een duurzame samenwerking deelt CM haar rijke kennis en ervaring met partnerorganisaties in het buitenland. Ze ondersteunt mutualistische bewegingen die ijveren voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg, gebaseerd op solidariteit.