HomeWat te doen bij?GrensarbeidWonen in BelgiëWerken in Nederland

Zorgverzekeringswet in een notendop

De ziekteverzekering in Nederland wordt geregeld door de zorgverzekeringswet. Een overzicht van de krachtlijnen.

Algemene principes

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Daarnaast kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze.

In tegenstelling tot België bestaat in het Nederlandse systeem weinig of geen remgeld en wordt de regeling betalende derde vrij algemeen toegepast.

Basisverzekering

Bij het afsluiten van de verplichte basisverzekering kun je kiezen tussen een natura- of restitutiepolis

  • Met een naturapolis kun je enkel een zorgverstrekker raadplegen die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.
  • Met een restitutiepolis heb je de vrije keuze in ruil voor een hogere nominale premie.

Nominale premie

Je betaalt maandelijks een premie aan je zorgverzekeraar. Het bedrag is afhankelijk van welke zorgverzekeraar je kiest, maar gemiddeld betaal je 1.162 euro per jaar. 

Je kunt kiezen voor een eigen risico van minimaal 385 euro en maximaal 885 euro. Hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie. 

Op diverse websites kun je de nominale premies van de zorgverzekeraars vergelijken

Ben je een gezinslid van een Nederlands verzekerde, dan betaal je je premie vanaf 2017 aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). De nominale premie wordt voor gezinsleden vermenigvuldigd met een woonlandfactor. Voor België is dat 0,7029. 

Financiering

Het zorgstelsel wordt voor ongeveer 45 procent gefinancierd met de nominale premies die Nederlandse verzekerden betalen. De andere 55 procent komt van de sociale bijdragen op het loon en een overheidssubsidie

De ziekteverzekering verdeelt deze inkomsten onder de zorgverzekeraars (of ziekenfondsen) volgens een 'vereveningsformule'. Dat houdt in dat zorgverzekeraars met relatief meer 'slechte risico’s' onder hun leden relatief meer financiële middelen krijgen.

Zorgtoeslag

Mensen met een lager inkomen krijgen van de fiscus een maandelijkse zorgtoeslag. Die toeslag helpt hen om de premie voor de ziekteverzekering te betalen. Ook als je niet in Nederland woont, kun je een zorgtoeslag aanvragen. Meer info vind je op www.toeslagen.nl.

Contracten

De zorgverzekeraars concurreren met elkaar via de nominale premie en het pakket aanvullende verzekering. Om de premie laag te houden, proberen ze zo efficiënt mogelijk te werken, bijvoorbeeld door contracten te tekenen over kwaliteitsvolle en betaalbare zorg. 

Zorgverzekeraars een grote autonomie om op plaatselijk niveau met zorgverleners contracten af te sluiten. Die gaan zowel over de prijzen en volumes als over de kwaliteit van de zorg. Zorgverzekeraars kunnen bijvoorbeeld zorgverleners uitsluiten die zonder duidelijke argumenten te kwistig voorschrijven.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen