HomeWat te doen bij?Ziekte of ongevalTerugbetaling ziektekostenGebruik van eID of isi+-kaart

Veelgestelde vragen over het gebruik van de eID

 • Waarom moet ik een identiteitsbewijs voorleggen?
  Sinds 2014 moet je je elektronische identiteitskaart (eID), een Kids-ID of een Belgische eID voor buitenlanders voorleggen in de apotheek (bij het afhalen van terugbetaalde medicatie), het ziekenhuis of bij bepaalde zorgverleners (bv. radioloog).
  Via je rijksregisternummer dat op deze identiteitsbewijzen staat, krijgt de apotheker, het ziekenhuis of de zorgverlener toegang tot MyCarenet. Dit is een beveiligd netwerk om je ziekenfondsgegevens online te raadplegen.
  Personen die onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid maar geen geldig identiteitsbewijs kunnen krijgen (bv. sommige grensarbeiders) en alle kinderen jonger dan twaalf jaar ontvangen van het ziekenfonds een isi+-kaart. Ook op deze kaart staat het rijksregisternummer, zodat de zorgverlener toegang krijgt tot je gegevens.

 • Welk voordeel heeft deze regeling?
  Het grote voordeel is dat apothekers en ziekenhuizen rechtstreeks toegang hebben tot de ziekenfondsbestanden zodat ze meteen de actuele gegevens zien en je het correcte tarief kunnen aanrekenen.  

 • Worden mijn ziekenfondsgegevens opgeslagen op mijn eID?
  Nee. Op je eID of andere identiteitsbewijzen worden geen ziekenfondsgegevens opgeslagen. Ze dienen enkel om je rijksregisternummer elektronisch te lezen.
  Via deze identificatie krijgt de apotheker, het ziekenhuis of de zorgverlener toegang tot MyCarenet, een beveiligd netwerk om je ziekenfondsgegevens online te raadplegen. Zo kunnen ze meteen het tarief aanrekenen dat volgens jouw statuut van toepassing is.

 • Moet ik de PIN-code van mijn eID kennen en invoeren bij de apotheker of het ziekenhuis?
  Nee, je rijksregisternummer kan worden gelezen zonder dat je de PIN-code moet invoeren.

 • Wat als ik geneesmiddelen afhaal voor iemand anders?
  Je hoeft de eID van een ander niet mee te nemen. Het volstaat om een gele klever of een andere document voor te leggen waarop het rijksregisternummer van die persoon vermeld staat.

Andere veelgestelde vragen