HomeZiekteKlachten en ziektenBedplassen

Wanneer naar de dokter?

Bedplassen gaat vrijwel altijd vanzelf over. Er is zelden een medisch probleem. Aanvankelijk kan je dan ook beter wat afwachten, zeker zolang het bedplassen niet als problematisch wordt ervaren. 

Raadpleeg wel steeds je arts als je kind: 

  • ook overdag problemen heeft met zindelijkheid;
  • regelmatig infecties heeft van de urinewegen;
  • problemen heeft met het controleren van de stoelgang.

Raadpleeg ook je huisarts als jij, je partner of je kind het bedplassen als een probleem ervaart. Indien jij en je kind besloten hebben om het bedplassen aan te pakken en je kind er gemotiveerd voor is, kan je bij je arts terecht voor begeleiding. Er bestaan methodes waarbij plas- en drinkschema’s worden bijgehouden, al dan niet in combinatie met het gebruik van een plaswekker. In overleg met je arts kan je een methode kiezen die voor jullie geschikt is. 

In uitzonderlijke gevallen zal je arts een behandeling met geneesmiddelen overwegen. Maar dit is hoe dan ook de laatste keuze. Er zijn middelen om de urineproductie ’s nachts te verminderen indien een te hoge productie de oorzaak is. Als de medicatie wordt stopgezet, begint het probleem soms opnieuw. Geneesmiddelen lossen het probleem dus eigenlijk niet op. 

Probeer zeker nooit op eigen houtje en zonder begeleiding een behandeling uit. En als je een bepaalde methode gekozen hebt, is het belangrijkste je kind te blijven motiveren en de methode een aantal weken vol te houden. 

Indien het bedplassen niet opgelost raakt, kan je huisarts je doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum.

Veelgestelde vragen

Bron: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco), bewerkt door Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar