Wat kost een tandprothese?

Het kan iedereen overkomen: een ongelukkige val met de fiets, een ernstige tandvleesontsteking of een kies die na meerdere behandelingen niet meer te reconstrueren. De kosten om een tand te vervangen kunnen hoog oplopen, want niet alle soorten tandprothesen worden terugbetaald.

Uitneembare tandprothese

Dit soort prothese wordt ook wel een kunstgebit genoemd en kun je uitnemen.

Varianten

Dit is de standaard uitneembare prothese. Een kunstharsplaatje bedekt het gehemelte of een deel van de onderkaak. Daarop worden dan kunsttanden geplaatst. 

Dit kan een gedeeltelijke prothese zijn, om een aantal tanden te vervangen, of een volledige tandprothese die alle tanden vervangt.

Er wordt een metalen plaatje gebruikt dat bedekt is met tandvleeskleurige kunsthars. Daarop worden de kunsttanden geplaatst. Dit soort tandprothesen kost doorgaans meer omdat er een extra kost wordt aangerekend voor het frame en deze kost niet wordt terugbetaald.

Dit is een gedeeltelijke of volledig uitneembare prothese die vastklikt op natuurlijke tanden of implantaten. In tegenstelling tot een plaatprothese hoeven niet alle tanden en kiezen getrokken te worden. Het gebit zit beter vast door het kliksysteem wat het draagcomfort verhoogt. Je kunt het zelf uitnemen om te reinigen. 

Dit is doorgaans de duurste oplossing binnen de uitneembare tandprothesen omdat er een extra kost wordt aangerekend voor het kliksysteem.

Kostprijs

De kostprijs hangt af van verschillende factoren: het aantal tanden dat vervangen wordt, het gebruikte materiaal en of je tandarts geconventioneerd is of niet. Als je tandarts gebruikmaakt van technieken om de prothese beter op zijn plaats te houden zoals een frame of een kliksysteem kan hij ook extra kosten aanrekenen. Een klikgebit is vaak de duurste optie.

De gemiddelde kost van een volledige tandprothese (per onder- of bovenkaak) is 878 euro. 9 % van de CM-leden betaalden hiervoor meer dan 1.200 euro. Een plaatprothese kost gemiddeld minder. Een frameprothese zal gemiddeld duurder uitvallen. Bespreek op voorhand de kostprijs met je tandarts en vraag een gedetailleerde kostenraming.

Terugbetaling

Ziekteverzekering

CM-voordeel

Gaat het over een volledige vervanging van een of meerdere tanden en kun je geen beroep doen op de terugbetaling vanuit de wettelijke ziekteverzekering? Als CM-lid heb je recht op een terugbetaling tot 1.050 euro over twee kalenderjaren. 
Lees meer over het CM-voordeel bij tandprothesen.

CM-MediKo Plan

Ben je aangesloten bij CM-MediKo Plan? Dan krijg je extra terugbetaald.

Vaste tandprothese

Een vaste tandprothese kun je niet uitnemen omdat ze vastgemaakt is aan bestaande tanden of je kaakbot. Hieronder bespreken we de meest voorkomende vormen.

Varianten

Wanneer één tand of kies ontbreekt, kan op deze plek een implantaat in het bot worden geplaatst. Daarop kan een kroon worden geschroefd of vastgelijmd. Implantaten kunnen ook gebruikt worden voor het vastmaken van een klikgebit (overkappingsprothese). 

Als de tandwortel nog aanwezig is en stevig genoeg is, is er geen implantaat nodig. Er wordt dan enkel een kapje van keramiek en/of metaal aan een afgeslepen tand of kies vastgelijmd.

Op een implantaat kan een kroon geplaatst worden. Deze kroon (kapje van keramiek) wordt dan op een metalen verbindingsstuk geplaatst dat op zijn beurt vastzit aan het implantaat. 

Een tandheelkundige brug is een niet-uitneembare constructie ter vervanging van een of meer afwezige tanden, bevestigd op omliggende tanden of implantaten.

Kostprijs

De effectieve kostprijs wordt onder andere bepaald door het gekozen materiaal (oorsprong, duurzaamheid …), de eventuele garantieperiode, aanvullende zorgen … 

Er bestaan ook ingrepen die een tand niet (volledig) vervangen of enkel een esthetisch doel hebben. Deze ingrepen komen meestal niet in aanmerking voor een terugbetaling.

Bespreek op voorhand de kostprijs met je tandarts en vraag een gedetailleerde kostenraming.

De gemiddelde kostprijs van een implantaatbehandeling is 908 euro.  

De gemiddelde kostprijs van een kroon is 708 euro.  

De gemiddelde kostprijs van een kroonbehandeling met implantaat is 1.988 euro. Dit bevat 908 euro als gemiddelde kostprijs voor een implantaat en 1.080 euro als gemiddelde kostprijs voor een kroonbehandeling (kroon + metalen verbindingsstuk). 

De gemiddelde kostprijs van een brug van drie tanden is 1.855 euro. Voor een brug van drie tanden op twee implantaten betaal je gemiddeld 4.379 euro (2.563 euro voor de brug en 1.816 euro voor de twee implantaten).

Terugbetaling

Ziekteverzekering

De wettelijke ziekteverzekering voorziet maar in een aantal uitzonderlijke situaties een terugbetaling voor vaste tandprothesen. 

CM-voordeel

Gaat het over een volledige vervanging van een of meerdere tanden en kun je geen beroep doen op de terugbetaling vanuit de wettelijke ziekteverzekering? Als CM-lid heb je recht op een terugbetaling tot 1.050 euro over twee kalenderjaren. 
Lees meer over het CM-voordeel bij tandprothesen.

CM-MediKo Plan

Ben je aangesloten bij CM-MediKo Plan? Dan krijg je extra terugbetaald.