Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Wonen voor personen met een handicap

Om wonen betaalbaar te houden voor personen met een handicap, zijn terugbetalingen mogelijk in de huurkosten. Er bestaan ook verschillende sociale tarieven voor water, elektriciteit en gas. We zetten enkele terugbetalingen en sociale tarieven op een rijtje.

Vind je hier niet wat je zoekt of heb je nog vragen? Neem contact op met de dienst Maatschappelijk Werk. 

Huurkosten

Huursubsidie

Bij een verhuis van een ongeschikte woning naar een geschikte huurwoning kun je in Vlaanderen een terugbetaling aanvragen in de huurkosten. Ze bestaat uit een maandelijkse huursubsidie en een eenmalige installatiepremie. 

Huurpremie

Gezinnen met een laag inkomen die minstens vier jaar op een sociale woning wachten, kunnen in aanmerking komen voor een Vlaamse huurpremie.

Onroerende voorheffing

In het Vlaams Gewest worden verminderingen toegekend op onroerende goederen voor huurders en eigenaars: 

  • met gezinsleden met een handicap, vastgesteld voor de leeftijd van 65 jaar; 
  • of met twee of meer kinderen die recht geven op kinderbijslag.

Aardgas, elektriciteit en water

Aardgas en elektriciteit

Heb je een beperkt inkomen of krijg je een uitkering? Dan heb je recht op het sociaal tarief voor energie (aardgas en elektriciteit). Meestal moet je niets doen en wordt dit automatisch toegekend.

Sociaal verwarmingsfonds

Personen met een laag inkomen komen in aanmerking voor een toelage voor hun huisbrandolie.

Waterfactuur

Wie aan de voorwaarden voldoet, krijgt korting op de waterfactuur. Meestal kent de watermaatschappij het sociaal tarief automatisch toe.