HomeWat te doen bij?GrensarbeidWonen in België

Je woont in België en werkt in Nederland

Aansluiten in Nederland

Omdat je in Nederland werkt, moet je je aanmelden bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Het is namelijk in het land waar je werkt dat je sociale zekerheidsbijdragen betaalt.

  • Meld je binnen de vier maanden aan bij een Nederlandse zorgverzekeraar naar keuze. 
  • Je ondertekent er een natura- of restitutiepolis (of een gecombineerde polis), een eigen risico en eventueel een aanvullende verzekering. 
  • Zo ben je in orde met de Nederlandse zorgverzekeringswet

Aansluiten in België

Als inwoner van België moet je je ook aansluiten bij een Belgisch ziekenfonds. Zo heb je ook in België recht op terugbetaling van geneeskundige verzorging.

  • Van je Nederlandse zorgverzekeraar krijg je een S1-formulier (het vroegere E 106-formulier) dat bewijst dat je sociaal verzekerd bent ten laste van Nederland.
  • Met dat formulier kun je je aansluiten bij CM.

Heb je gezinsleden die in België verblijven en niet kunnen worden ingeschreven bij een andere Belgische verzekerde? Dan zal CM hen aanmelden bij het Centraal Administratiekantoor (CAK). Dat betekent dat je gezinsleden aangesloten zijn bij CM, maar ten laste staan van Nederland.

Goed om te weten

Aan je zorgverzekeraar moet je een nominale premie betalen. Als je onder een bepaald loonplafond blijft, kun je van de Nederlandse belastingdienst een zorgtoeslag krijgen. Meer info op www.toeslagen.nl.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen