HomeCM-ZorgkasWie kan of moet aansluiten?

Je woont in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Als je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont, heb je de keuze. Je kunt je aansluiten bij een zorgkas vanaf het jaar waarin je 26 wordt, maar je bent niet verplicht.

  • Als CM-lid sluit je je het best aan bij CM-Zorgkas.
  • Dat doe je door de zorgpremie te betalen.
  • Je eerste en tweede bijdrage moeten voor het einde van het jaar waarin je 27 wordt op de rekening van CM-Zorgkas staan.

Ook als je als 25-plusser naar Brussel verhuist, kun je kiezen om je aan te sluiten bij een zorgkas.

  • Verhuisde je in de eerste zes maanden van het jaar, dan krijg je tot het einde van het jaar erna om de eerste en tweede zorgpremie te betalen.
  • Verhuisde je in de tweede jaarhelft, dan moet je de eerste, tweede en derde zorgpremie betalen tegen het einde van het tweede jaar na je verhuis.

Na je aansluiting moet de zorgpremie elk jaar tegen 30 april op de rekening van je zorgkas staan. CM-Zorgkas zal je tijdig een betalingsuitnodiging bezorgen. 

Ben je jonger dan 26 jaar, moet je geen zorgpremie betalen. Je komt wel in aanmerking voor zorgbudgetten als je zorgbehoevend wordt.

Wat als je niet aansluit?

Je koos ervoor om je niet aan te sluiten bij een zorgkas. Maar je wordt zorgbehoevend en wil gebruik maken van de Vlaamse sociale bescherming.

Dan maak je pas aanspraak op een zorgbudget zodra je vijf jaar onafgebroken aangesloten bent.

Uitzonderingen

Personeelsleden van internationale instellingen die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen, kunnen niet aansluiten bij een zorgkas.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met CM-Zorgkas, tel. 078 15 40 40 of via het contactformulier.

Veelgestelde vragen

Ga ook naar


Download