Je browser is verouderd, waardoor sommige functies op onze website mogelijk niet beschikbaar zijn. Om problemen te voorkomen, raden we je aan om je browser te updaten.
Waarschuwing: Deze website functioneert niet optimaal in Internet Explorer. Voor een optimaal gebruik van onze website raden we aan een andere browser (zoals Google Chrome of Firefox) te installeren.
Europese ziekteverzekeringskaart
De Europese ziekteverzekeringskaart is persoonsgebonden en bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering in België.
Niet iedereen moet deze kaart meenemen. Enkel in zes specifieke situaties moet je ze voor jezelf en je reisgenoten aanvragen.
Telefoonnummer Mutas
Neem steeds het nummer van de alarmcentrale Mutas mee of bewaar het in je gsm: 0032 2 272 09 00.
Wat te doen bij medische kosten?
Kosten zonder ziekenhuisopname
Betaal je ambulante kosten (bv. doktersbezoek, aankoop geneesmiddelen) ter plaatse. Bezorg je ziekenfonds na je thuiskomst: het aanvraagformulier om de tegemoetkoming te verkrijgen, samen met alle originele betaalbewijzen en voorschriften.
Voor bedragen hoger dan 250 euro kun je de alarmcentrale Mutas contacteren, die de tegemoetkoming rechtstreeks aan de zorgverleners zal overmaken.
Ziekenhuisopname
Neem steeds binnen de 48 uur contact op met de alarmcentrale Mutas.
Toon bij opname je Europese ziekteverzekeringskaart indien je ze meehebt. Kan je de kaart niet voorleggen, zal Mutas een vervangingsattest aan het ziekenhuis bezorgen.
Tegemoetkoming
Dossiers lager dan 200 euro
Is het totale bedrag van de medische uitgaven 200 euro of minder, is er enkel een tegemoetkoming vanuit de verplichte ziekteverzekering. Ze bedraagt doorgaans 75 procent van de kosten.
Dossiers hoger dan 200 euro
Vrijwel alle dringende medische kosten worden terugbetaald. Per dossier en per rechthebbende geldt een franchise van 60 euro (25 euro voor leden met verhoogde tegemoetkoming). In de terugbetaling zit steeds een extra CM-tegemoetkoming.