HomeVoordelenVakantie en vrije tijdReisbijstand

Wat te doen voor je naar je vakantiebestemming vertrekt?

Om verrassingen te voorkomen, doe je er goed aan om vooraf na te kijken of je vakantiebestemming gedekt is door de CM-reisbijstand en of er geen negatief reisadvies is van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Indien je vakantiebestemming niet gedekt is door de CM-reisbijstand kan je een reisverzekering afsluiten bij een privé-maatschappij.

Zorg er ook voor dat je de nodige documenten meeneemt en hou een aantal aandachtspunten in het oog.

Telefoonnummer Mutas

Neem steeds het telefoonnummer van de alarmcentrale Mutas mee: + 32 2 272 09 00. Bewaar het nummer in je gsm.

Documenten

 • Voor alle EU-landen (behalve Spanje), Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Noord-Macedonië 
  De Europese ziekteverzekeringskaart is persoonsgebonden en bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering in België. Niet iedereen moet deze kaart evenwel meenemen. Enkel in zes specifieke situaties moet je ze voor jezelf en je reisgenoten aanvragen. 
 • Voor Australië en Spanje
  Neem steeds voor jezelf en je reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee. Download de Mijn CM-app en je hebt je digitale EZVK altijd bij de hand. Je kunt de kaart ook aanvragen via onze bestelmodule. Een fysiek kaartje raden we enkel aan voor een verblijf langer dan drie maanden en voor reizen naar Australië.
  Op de EZVK staat ook het telefoonnummer van de alarmcentrale Mutas.
 • Voor Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije
  Neem steeds voor jezelf en je reisgenoten een gele klever mee. Daarnaast is ook een specifiek document vereist. Je kunt het aanvragen bij je ziekenfonds of via onze bestelmodule.
 • Voor Algerije en Marokko
  Neem steeds voor jezelf en je reisgenoten een gele klever mee. Daarnaast is ook een specifiek document vereist (niet van toepassing voor zelfstandigen). Je kunt het aanvragen bij je ziekenfonds of via onze bestelmodule
 • Voor Cuba, Ecuador, Iran, Rusland en Wit-Rusland
  Om je visum aan te vragen heb je een bewijs nodig dat je verzekerd bent tegen medische kosten. Voor kinderen en jongeren met kinderbijslag kan je dit aanvragen bij je ziekenfonds. Anderen kunnen dit bewijs verkrijgen bij hun verzekeraar.
 • In het kader van Covid
  Bepaalde landen vragen een specifiek attest dat aantoont dat je verzekerd bent in geval van Covid-besmetting. Kijk de reisadviezen van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken na of dit nodig is voor jouw bestemming. Indien nodig kun je een attest aanvragen bij je ziekenfonds

Arbeidsongeschikt of ernstig ziek?

Ben je arbeidsongeschikt en vertrek je op vakantie? Zorg ervoor dat je dit tijdig signaleert of dat je tijdig toestemming vraagt, ook als je binnen België blijft. Bij een ernstige ziekte kan een attest aangewezen zijn.

Voorafgaandelijk contact

 • Neem minstens een maand voor je op reis vertrekt telefonisch contact op met de alarmcentrale Mutas op het nummer 02 272 09 00 als je weet dat je in het buitenland medische verzorging nodig hebt, zoals dialyse of zuurstoftherapie.
 • Infomeer je vooraf bij de plaatselijke CM-consulent over de formaliteiten voor de terugbetaling van eventuele medische kosten indien je naar Australië of Tunesië reist. Voor deze landen is immers een specifieke regeling van toepassing.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen