HomeGezond levenLichaamBekkenbodem

Leefgewoonten aanpassen om klachten te voorkomen


Of bekkenbodemklachten te voorkomen zijn, is moeilijk te zeggen. Voor vrouwen luidt het advies om al tijdens de zwangerschap maar zeker ook na de bevalling oefeningen te doen om de bekkenbodemspieren te versterken. Maar het is niet altijd mogelijk bekkenbodemklachten te voorkomen.

Bij een zwakke bekkenbodem is het belangrijk de bekkenbodemspieren door speciale oefeningen te trainen. Vaak verbeteren de klachten, in andere gevallen kun je voorkomen dat ze verergeren of na een operatie terugkeren. 

Daarnaast kun je in je dagelijkse leefgewoonten al heel wat doen om klachten als gevolg van een verzwakte of te gespannen bekkenbodem te voorkomen.

Evenwichtige voeding

Bij overgewicht neemt de belasting van de bekkenbodem toe. Een gezonde en evenwichtige voeding aangevuld met voldoende beweging helpt om overgewicht te voorkomen en op die manier de bekkenbodem minder te belasten. 

Daarnaast helpt aandacht voor voldoende vezelrijke voeding (zoals groenten en fruit) en voldoende drinken dan weer om de ontlasting soepel te houden en zo verstopping en onnodig persen te voorkomen.

Lichaamshouding en tillen

Een doorgezakte houding zorgt voor een verhoging van de druk in de onderbuik en op de bekkenbodem en kan leiden tot verzwakking van de bekkenbodemspieren. Zowel in zit als rechtstaand letten op een rechte lichaamshouding is dan ook uitermate belangrijk en kan helpen om bekkenbodemproblemen te voorkomen. 

Daarnaast is het ook belangrijk om bij klachten van de bekkenbodem zo weinig mogelijk zwaar te tillen. Indien je toch zware voorwerpen moet optillen is het belangrijk om ook hierbij te letten op een goede lichaamshouding. Zorg er steeds voor dat je het zware voorwerp dicht tegen je lichaam draagt en dat je je bekenbodemspieren aanspant bij het tillen om extra druk te vermijden.

Roken

Vooral bij hoesten ontstaat er veelvuldig een sterke belasting voor de bekkenbodemspieren. Het is dan ook verstandig om de kans op hoesten te verkleinen door niet te roken of te stoppen met roken.

Te strakke kledij

Te strakke kleren (strakke korsetten, strakke broeken) zorgen voor een toenemende druk op de buik en daarmee ook een stijgende belasting van de bekkenbodem. Buik- en bekkenbodemspieren worden minder gebruikt waardoor deze spieren verder verslappen.

Sporten

Sporten is belangrijk om overgewicht te voorkomen maar als je al problemen met de bekkenbodem hebt, is het toch raadzaam je sport zorgvuldig te kiezen. Zo zijn bij een zwakke bekkenbodem sporten met veelvuldig springen op een harde onderlaag (bv. volleybal, basketbal) of sporten waarbij de druk in de buik sterk verhoogd wordt (bv. aerobics) te vermijden. Beter is het om sporten te kiezen waarbij de bekkenbodem minder wordt belast zoals zwemmen, schaatsen, fietsen, tafeltennis of golf.

Oefeningen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat je heel wat problemen zoals urine-incontinentie, verzakking van blaas, darmen of baarmoeder, lendenwervelproblemen of seksuele problemen kunt voorkomen of minstens verminderen door te zorgen voor een stevige bekkenbodem. In tegenstelling tot wat velen denken, is het dan ook aan te raden om al op jonge leeftijd en voor je klachten ondervindt te starten met bekkenbodemspieroefeningen.  

De meeste mensen zijn zich niet bewust van de bekkenbodemspieren. Je kunt ze nochtans bewust op- en ontspannen. Je kunt controleren hoe je je bekkenbodemspieren opspant door eenmaal plots het plassen te onderbreken. Doe dit alleen om je bewust te worden waar je bekkenbodemspieren zich bevinden en niet als oefening om je bekkenbodemspieren te versterken. 

Bekkenbodemspieroefeningen kun je het best in eerste instantie aanleren onder begeleiding van een kinesitherapeut. Daarna kun je ze makkelijk regelmatig en op elk moment van de dag herhalen. Neem er de tijd voor om te oefenen want bekkenbodemspieroefeningen vergen in het begin veel concentratie. 

Voorbeeldoefeningen vind je terug in de brochure ‘Sterke bekkenbodemspieren’.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen