HomeGezond levenLichaamMenstruatie

Maandverband of tampon?

Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. 

Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen. 

Sommige vrouwen gebruiken altijd maandverband, andere altijd tampons. Nog andere vrouwen gebruiken bij het begin van de menstruatie maandverband en daarna tampons, of net omgekeerd. Ook jonge meisjes kunnen tampons gebruiken.

Met maandverband merk je eerder dat je het moet verwisselen. Tampons zijn kleiner, onzichtbaar en kunnen plezieriger zitten. Ben je bang voor doorlekken als je een tampon draagt, kan je tijdens die periode inlegkruisjes gebruiken.

Normaal hoef je een maandverband of tampon drie of vier keer per dag te wisselen. Moet je dit vaker doen, kan er sprake zijn van te ernstig bloedverlies. Dan gebruik je beter grotere maandverbanden of tampons.

Laat een tampon niet te lang zitten. Als je hem zou vergeten weg te halen, kan dat ontstekingen veroorzaken. Lees aandachtig de bijsluiter in het doosje.

Gebruikte maandverbanden en tampons doe je in een zakje en dan in de vuilbak. Gooi ze nooit in een toilet want dat kan verstopping veroorzaken. Was ook altijd je handen voor en na het inbrengen van een tampon.

Menstruatiecup of eco-tampon

De menstruatiecup is een herbuikbare en afwasbare cup, gemaakt uit rubber of siliconen, dat het menstruatiebloed opvangt. 

Het gebruik ervan vergt enige oefening. Maar je moet de cup minder vaak verversen (slechts een tot twee keer per dag). Je hebt wel een toiletruimte nodig om de cup schoon te maken en zeep om je handen voor en na het verversen te wassen.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen