HomeGezond levenLichaamOren

Gehoorbeschermers

De Vlaamse overheid legt geluidsnormen op voor manifestaties en optredens. Daarmee streeft ze een goed evenwicht na tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade. Maar zorg ook zelf voor gehoorbescherming als je naar een fuif, festival of optreden gaat. Gehoorschade is immers niet meer te herstellen.

Gehoorbeschermers bestaan in verschillende soorten, maten en kleuren. Voor een optimaal resultaat draag je ze de hele tijd dat je aan lawaai bent blootgesteld.

Een cijfer geeft aan met hoeveel decibel ze de geluiden dempen die je trommelvlies bereiken. Dit cijfer is evenwel de weergave van de meest ideale situatie in een laboratorium. In realiteit ligt het steeds lager.

Wegwerpbare schuimoordopjes

Zijn goedkoop en passen zich aan aan de vorm van je gehoorgang. Sommige zijn ook herbruikbaar. Ze dempen het geluid redelijk goed maar omdat ze geen filter hebben, klinkt het geluid vervormd. Ze beschermen ook niet volledig, waardoor er makkelijk lekken ontstaan zodat ze soms een vals gevoel van veiligheid geven.

Oordopjes met filter

Passen zich niet aan de vorm van je gehoorgang aan, waardoor ze niet altijd voor iedereen even goed zijn. Ze geven wel een beter luistercomfort dan oordoppen zonder filter omdat ze het geluid minder vervormen. Bovendien zijn ze niet duur in aankoop.

Otoplastieken of op maat gemaakte oordopjes

Sluiten je oor perfect af. Het comfort is prima, ook na langere tijd en veelvuldig gebruik. Afhankelijk van de situatie waarin je ze wil gebruiken kun je een bepaalde filter kiezen, bijvoorbeeld als muzikant of dj, op de motor, voor werk in lawaaierige ruimtes. Nadeel van deze oordopjes is hun kostprijs.
Voor het maken van oordopjes op maat en het uitvoeren van een lektest die nagaat of de dopjes perfect passen en geen lucht doorlaten in de gehoorgang, kun je terecht bij een audioloog.

Oorkappen

Zijn verstelbaar en hebben brede afdichtringen zodat ze je oren perfect kunnen inkapselen en dus beter beschermen dan oordopjes. Meestal dempen ze alle geluidsfrequenties evenveel.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen