HomeCM-dienstverlening bij hospitalisatieVeelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de medische aspecten van een ziekenhuisopname

  • Kan ik het ziekenhuis vrij kiezen?

    Je kunt het ziekenhuis vrij kiezen, behalve als je bij een spoedgeval door de dienst 112 wordt vervoerd. Als je arts aan een ziekenhuis verbonden is, wordt je keuzevrijheid eveneens beperkt. In principe neemt je arts contact op met het ziekenhuis om de opname vast te leggen en de nodige schikkingen te treffen op medisch vlak (bv. reservatie van operatiezaal). Ziekenhuistarieven vergelijken kun je met de applicatie ‘Ziekenhuistarieven vergelijken’.

  • Mag ik op eigen houtje het ziekenhuis verlaten?

    In principe beslist de arts over de duur van het verblijf. Maar je hebt als patiënt het recht om het ziekenhuis te verlaten wanneer je wilt. Gebeurt dat tegen het advies van de arts in, dan moet je een document ondertekenen waarin je verklaart dat je vertrekt op eigen risico. De arts wijst dan alle verantwoordelijk af voor de gevolgen van je vertrek.

  • Wat als ik het slachtoffer ben van een medisch ongeval?

    We spreken van een medisch ongeval wanneer je abnormale schade ondervindt bij een medische behandeling, een hospitalisatie of een medisch onderzoek. Je kunt hiervoor een schadevergoeding krijgen. Met een klacht over een medisch ongeval kun je terecht bij de dienst Ledenverdediging van CM.

CM-diensten en -voordelen