Fietsen is na joggen de meest beoefende sport in Vlaanderen. 

Als belangrijkste reden worden gezondheidsvoordelen en welbevinden aangehaald. Zo zorgt fietsen voor een betere fysieke gezondheid, minder last van stress en een betere slaap.

Daarnaast is fietsen populair omdat je zelf kunt kiezen wanneer, waar en met wie je fietst. Je kunt het gemakkelijk individueel maar ook met familie of vrienden. Het geeft je een extra mogelijkheid tot sociale contacten en is bovendien niet duur

Je bespaart trouwens ook brandstof en parkeergeld. Voor kortere afstanden ben je vaak sneller dan met de auto en je zorgt voor het milieu.

Wat vaker de fiets nemen is niet zo moeilijk. Je kunt bijvoorbeeld naar het station of het werk fietsen, met de fiets naar de bakker of om een krant gaan, je kinderen begeleiden op weg naar de sportclub of tekenles.

Er bestaan nauwelijks medische redenen om niet te fietsen.

Hoe begin je eraan?

  • Win advies in bij je huisarts indien je langere tijd inactief was.
  • Ga niet te snel van start. Geef je spieren de kans om rustig op te warmen en rijd de eerste dag niet meer dan 20 km. Fiets in het begin slechts om de twee dagen.
  • Verander regelmatig van houding en wissel ook de houding van de handen op het stuur af en toe af.
  • Hou tijdens het fietsen rekening met de signalen van je lichaam. Als je nog rustig een babbeltje kunt doen tijdens het fietsen zit je goed. Let op voor competitiedrang en zelfoverschatting wanneer je met een aantal vrienden begint te fietsen.

CM-diensten en -voordelen