HomeGezond levenBewegingBeweegplezier Goed beginnen

Doelen bepalen

Ga voor jezelf na waarom je meer wil bewegen: conditie verbeteren, algemene gezondheid ‘opkrikken’, gewicht verliezen, spiermassa opbouwen, een voorbeeld stellen voor de kinderen. Naargelang je doel, zijn sommige vormen van beweging meer of minder aangewezen.

 • Je gezondheid opkrikken
  Om gezondheidswinst te boeken, hoef je niet intensief te sporten. Dagelijks een half uurtje matig intensief bewegen volstaat al. Wandelen, fietsen, in de tuin werken, boodschappen doen, poetsen. Mogelijkheden genoeg om dit in je dagelijkse activiteiten in te bouwen.
 • Je conditie verbeteren
  Om je conditie te verbeteren moet je beweegactiviteit intensiever zijn. Intensievere inspanningen maken je hartspier sterker en vergroten je longcapaciteit. Fietsen, lopen, zwemmen zijn ideale manieren om in een paar weken je conditie al behoorlijk te verbeteren. Begin met twee keer per week twintig minuten en bouw geleidelijk op naar drie keer twintig minuten. Probeer de duur geleidelijk uit te breiden naar dertig minuten. Regelmaat is belangrijk.
 • Gewicht verliezen
  Gewicht verlies je als je meer energie verbruikt dan je opneemt. Je bewegingsactiviteit duurt best minstens dertig minuten aan een stuk. Steppen, joggen, fietsen of zwemmen zijn ideaal om vetten te verbranden. Je moet deze inspanning drie tot vijf keer per week volhouden om resultaat te bereiken.
 • Spiermassa opbouwen
  Om spiermassa op te bouwen is het belangrijk lichaamsbeweging te combineren met krachttraining. Buikspier-, rugspier- en armspieroefeningen zijn voorbeelden van krachttraining. Wanneer je lange tijd geen sport deed, is het noodzakelijk langzaam op te bouwen onder begeleiding van een professionele instructeur. Tweemaal per week trainen is noodzakelijk om op termijn spiermassa op te bouwen.
 • Het goede voorbeeld geven aan je kinderen
  Het is bewezen dat kinderen van ouders die regelmatig bewegen, dat zelf ook meer gaan doen. Heel wat bewegingsactiviteiten kan je bovendien perfect in gezinsverband doen.

Stel je doelen FIT

Eens je je doel hebt bepaald, is het belangrijk concreet vast te leggen hoe je dat doel wilt bereiken. Zet de voor- en nadelen op een rijtje en ga voor jezelf na wat je leuk vindt: bewegen of sporten in je eentje, in groep, in de buitenlucht, avontuurlijk of met zo weinig mogelijk risico’s. Stel daarna je doelen FIT.

 • F van frequentie: hoe vaak kun/wil je tijd maken om te bewegen?
 • I van intensiteit: hoe intensief wil je bewegen? Voor welk soort beweegactiviteit (en) kies je?
 • T van tijd: hoe lang ga je wandelen, fietsen, joggen, zwemmen, …?

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen