HomeGezond levenBewegingBeweegplezier

Voornemens uitvoeren

Ondanks alle wilskracht en overtuiging gebeurt het maar al te vaak dat onze voornemens sneuvelen. Na een half jaar heeft twee derde van de mensen zijn goede voornemens al opgegeven. Wat zijn mogelijke oorzaken?

90 procent van wat je doet, gebeurt uit gewoonte. En gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk af te leren omdat je ze spontaan doet zonder er bij na te denken. Als je bijvoorbeeld gewoon bent om elke avond tv te kijken, is het niet zo evident om dit gedrag te veranderen. Omdat oude gewoontes opgeslagen zijn in het geheugen kunnen ze de kop op steken in moeilijke situaties. In periodes van stress bijvoorbeeld, verval je vaak in slechte gewoontes. Dat stukje chocolade, dat gebakje of ijsje is op dat moment net wat je nodig hebt, maar de vreugde is meestal van korte duur.

Soms is je gevoel sterker dan je verstand. Je weet wel dat je beter nog wat zou bewegen ’s avonds, maar de luie zetel is zo verleidelijk. Alledaagse hindernissen belemmeren je om je goede voornemens tot een succes te brengen. Als je weinig tijd hebt, is de verleiding groot om je auto in plaats van je fiets te nemen om naar de winkel te gaan.

Ook je omgeving kan je plannen dwarsbomen. Op een feestje waarop je je beperkt tot water of een fruitsapje, ben je voor je vrienden misschien wel een pretbederver.

Tips

Het is belangrijk dat niet al je goede voornemens in de eerste weken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Daarom moet je heel goed bedenken wat je precies wilt. Je stelt het best voor jezelf een concreet plan op. Deze tips helpen je alvast op weg.

 • Wees realistisch.
  Stel haalbare doelen en leg de lat niet te hoog. Er is niets leuker dan een doel halen en niets meer frustrerend dan een doel niet halen. Als je niet gewoon bent om te sporten, ga dan niet voor de marathon, maar probeer na tien weken vijf km te lopen. Werk bovendien met tussendoelen. 
 • Maak je voornemens specifiek.
  Stel duidelijke doelen en wees dus niet te vaag. Bepaal bijvoorbeeld dat je twee keer per week wil wandelen, in plaats van te stellen dat je meer wil bewegen. 
 • Schrijf je goede voornemens op.
  Geschreven woorden zijn dwingender. Maak daarom voor jezelf een lijstje met je belangrijkste doelen en hang het op een zichtbare plaats. 
 • Deel je voornemens met anderen.
  Je kunt bij je vrienden, collega’s, familie, … terecht als het wat moeilijker gaat of als je vooruitgang hebt geboekt. Het vormt bovendien een extra motivatie om vol te houden. 
 • Hou een dagboek bij.
  Noteer welke stappen je ondernam om je doel te bereiken. Op moeilijke momenten eens terugbladeren geeft je een goed gevoel bij al wat je al gerealiseerd hebt en geeft je nieuwe energie om verder te gaan. 
 • Motiveer jezelf.
  Beloon jezelf wanneer je goed op weg bent. Koop een leuk cadeautje wanneer je vier weken je goede voornemen hebt volgehouden. 
 • Stel voor jezelf ook een noodplan op.
  Noteer welke acties je zult ondernemen als er moeilijke momenten of hindernissen opduiken. Bijvoorbeeld je weet dat je ’s avonds nog moeilijk in beweging te krijgen bent: spreek dan op regelmatige tijdstippen af met een vriend(in) om samen te sporten.

Zwak moment

Ook al gaat het een keer mis, raak dan niet meteen in paniek. Probeer gewoon verder te gaan met je plan, en wees trots op jezelf dat je dat moeilijke moment bent doorgekomen. Af en toe eens afwijken van je plan is ook geen ‘zonde’. Maar geniet dan heel bewust van je portie frieten, je favoriete calorierijke dessert of je luie zetel. Gun jezelf dit extraatje maar neem daarna ook heel bewust de draad weer op.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen