HomeGezond levenLichaamBekkenbodem

Ligging en functie van de bekkenbodem

De bekkenbodem bevindt zich aan de onderzijde van het bekken en bestaat uit drie lagen spieren

De bekkenbodemspieren sluiten de onderzijde van de buikholte af vanaf het staartbeen achteraan tot het schaambeen vooraan en steunen als een rekbare, veerkrachtige en beweeglijke bodem de organen van het bekken, namelijk blaas, darmen en bij vrouwen ook de baarmoeder.  

bekkenbodemspieren ligging

Vrouwen hebben drie doorgangen door de bekkenbodemspieren, namelijk de urinebuis, vagina en endeldarm; mannen de urinebuis en endeldarm.

Functie

De bekkenbodem heeft drie belangrijke functies.

  • Steunfunctie
    Ondersteunen van de organen in het bekken om verzakking van darmen, blaas en baarmoeder te voorkomen. Bovendien zorgen de bekkenbodemspieren voor een goede houding. Ze spelen immers een rol bij de stabilisatie van het bekken en de steun van de rug. Ze bevorderen een diepe ademhaling en een goede terugstroming van het bloed vanuit de benen.
  • Sluitfunctie
    Afsluiten van de urinebuis en de endeldarm om verlies van urine en stoelgang tegen te houden. Dit is belangrijk bij verhoogde druk zoals bij hoesten en niezen.
  • Seksuele functie
    Bevordert de seksualiteitsbeleving bij mannen en vrouwen. Door het bewust aanspannen van de bekkenbodemspieren bij het vrijen, kan de vrouw het orgasmevermogen vergroten. Bij mannen heeft een goed getrainde bekkenbodem een positieve uitwerking op de potentie.

Werking

Een gezonde bekkenbodem kan krachtig aanspannen maar ook helemaal loslaten en tussen deze twee uitersten heen en weer gaan, naargelang de situatie. 

Je gebruikt de bekkenbodem onbewust bij het plassen. Als de bekkenbodemspieren zich ontspannen, trekt de blaas samen en wordt ze leeggemaakt. Op het einde van het plassen daalt de druk in de blaas en spannen de spieren zich weer op. Als je hoest, niest of lacht, verhoogt de druk in je buik. Automatisch spannen de bekkenbodemspieren zich op om alle organen op hun plaats te houden.

Je gebruikt de bekkenbodemspieren bewust als je ze optrekt en aanspant om urine en ontlasting tegen te houden. Een stevige bekkenbodem bezorgt je bovendien een goede lichaamshouding en ondersteunt je rug. Hij zorgt er ook voor dat de organen in de buik op hun plaats blijven.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen