HomeGezond levenLichaamMenstruatie

Wat?

Menstrueren is iets heel gewoons. Elke vrouw heeft er gemiddeld 38 jaar lang eens per maand mee te maken.

Tijdens de jaren dat een vrouw vruchtbaar is, komt er iedere maand een eicel tot rijping in een van de twee eierstokken (ovaria). Ongeveer veertien dagen na het begin van de maandstonden is de rijping voltooid en komt de eicel vrij uit de eierstok (eisprong of ovulatie). Ze wordt opgevangen door het uiteinde van de eileider, die als een soort paraplu om de eierstok heen zit.

Via de eileider gaat de eicel op weg naar de baarmoeder. Tijdens die reis kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Het slijmvlies van de baarmoeder werd ondertussen klaargemaakt om de eicel te ontvangen. 

Als de eicel niet bevrucht wordt, sterft ze af na ongeveer 24 uur. Het verdikte slijmvlies van de baarmoeder is dan niet nodig om een bevruchte eicel te laten groeien en wordt afgebroken. Dat veroorzaakt een bloeding, die menstruatie of maandstonden genoemd wordt. Het bloed komt langs de baarmoederhals in de vagina en loopt zo naar buiten. Elke maand gebeurt dat opnieuw. Het wordt de cyclus genoemd.

Het menstruatievocht bestaat behalve uit bloed ook uit allerlei stukjes weefsel. Dat zijn deeltjes van de afgestoten slijmvlieslaag en van de afscheiding van de vagina en de baarmoederhals. Daarom is het bloed niet helemaal vloeibaar. Menstruatiebloed is reukloos. Pas nadat het in aanraking komt met lucht, kan het onprettig ruiken.

Voor jezelf is het handig om je maandstonden op een kalender in te vullen. Zo word je nooit verrast en heb je altijd op tijd maandverband of tampons bij. De eerste dag van het bloedverlies is de eerste dag van een nieuwe cyclus.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen