HomeGezond levenLichaamRug

Wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels die op elkaar gestapeld staan. Ze worden ondersteund door het heiligbeen

Als je de rug bekijkt, zie je normaal een vrij rechte lijn. Van opzij zie je duidelijk de natuurlijke krommingen. Bovenaan ter hoogte van de nek en onderaan ter hoogte van de lendenen is er een uitholling. Het middelste gedeelte is eerder bol. Deze krommingen zorgen voor een algemeen evenwicht en een globale schokdemping.

Discus of tussenwervelschijf

Tussen de wervels zit er telkens een discus. Deze dient als schokdemper, voorkomt dat de wervels over elkaar schuren en helpt ook bij het bewegen. 

In het midden bevat de discus een geleiachtige massa. Deze is vervormbaar en kun je vergelijken met een ballonnetje dat samengeperst wordt. De druk moet zoveel mogelijk gelijkmatig verdeeld worden. 

Aan de buitenkant van de discus zijn er kraakbenige ringen. Als je een bolle rug maakt, komt er achteraan meer druk, net daar waar de kraakbeenringen het zwakst zijn.

Wervelgewrichten

Elke wervel heeft een wervellichaam met daarachter een holle ruimte waarin het ruggenmerg loopt. Achteraan maken de wervels contact met elkaar door twee gewrichtjes boven- en onderaan. Aan de zijkant is er een ruimte waar de zenuwen ‘uittreden’.

Spieren en banden (ligamenten)

De wervels zijn met elkaar verbonden door vele kleine touwtjes die weinig elastisch zijn (ligamenten) en kleine spiertjes die zorgen voor onze houding. Daarbovenop liggen de grote bewegingsspieren. Het is heel belangrijk dat deze voldoende sterk zijn en op elkaar zijn afgestemd.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen