HomeGezond levenLichaamTanden

Parodontologie

Parodontologie is een specialisatie in de tandheelkunde. Ze omvat de preventie, diagnose en behandeling van aandoeningen van het tandvlees en/of andere weefsels die rond de tand zitten.

Parodontologie focust zich op het parodontium. Dit is het steunweefsel van de tanden en bestaat uit het tandvlees, het kaakbot en de vezels die de tandwortels in het kaakbot vasthouden. 

Gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis zijn parodontale infecties. Ze kunnen ontstaan door de aanwezigheid van tandplak en/of tandsteen. Parodontitis kan op zijn beurt een slechte ademgeur (halitosis) veroorzaken.

Zowat de helft van de parodontale aandoeningen is erfelijk bepaald en meer dan 20 procent is toe te schrijven aan het gebruik van tabak.

Milde vormen van parodontitis komen bij nagenoeg iedere volwassene voor; een veralgemeende ernstige vorm van parodontitis bij 5 tot 15 procent van de volwassenen. 

Wanneer de diagnose van gingivitis, parodontitis en/of halitosis gesteld wordt door de tandarts of de parodontoloog, zal de eerste aandacht gaan naar het opsporen en waar mogelijk aanpakken van risicofactoren vooraleer wordt overgegaan tot specifieke behandelingen. Een parodontale behandeling kent het beste resultaat als er een goede samenwerking is tussen de tandarts-parodontoloog en de patiënt. De tandarts maakt de mond infectievrij, maar het is aan de patiënt om een goede mondhygiëne toe te passen.

Terugbetaling

  • De ziekteverzekering komt tegemoet in een beperkt aantal parodontologische prestaties, volgens bepaalde leeftijdsvoorwaarden. Het gaat om de raadplegingen bij een tandarts-specialist in de parodontologie, de bepaling van de parodontale index, het verwijderen van subgingivaal tandsteen en het parodontaal mondonderzoek. 
  • Met het CM-MediKo Plan kun je je bijkomend verzekeren tegen ambulante medische kosten. Ook voor parodontologie is er een extra tegemoetkoming, ongeacht of de ziekteverzekering al dan niet tegemoetkomt.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen