HomeGezond levenOmgevingVeilig klussen

Jezelf beschermen


Ogen en oren zijn kwetsbare zintuigen die bij het klussen goed beschermd moeten worden. Maar ook voor je neus en luchtwegen moet je zorg dragen.

Veiligheidsbril

Een veiligheidsbril beschermt de ogen, een gewone bril doet dat niet. Heel wat veiligheidsbrillen zijn zo gemaakt dat ze ook geschikt zijn voor brildragende klussers doordat deze makkelijk over de eigen bril passen. Bovendien biedt een veiligheidsbril ook bescherming aan de zijkanten. 

Een veiligheidsbril is geen overbodige luxe. Het is aan te raden hem steeds te gebruiken bij werken waarbij stof vrij komt zoals zagen en boren. Vooral (boor)werkzaamheden boven het hoofd leveren gevaar op voor de ogen.

Oorbescherming

Gebruik van gehoorsbescherming reduceert het geluid tot een aanvaardbaar niveau. Bij een geluidsniveau hoger dan 80 dB is het aan te raden je oren te beschermen. Hoeveel decibel geproduceerd wordt, lees je op de gebruiksaanwijzing van je gereedschap.

Gehoorbeschermers zijn verkrijgbaar als een soort hoofdtelefoon en als oorpluggen. De keuze is vaak afhankelijk van de klus die je wil uitvoeren.

Stofmasker

Bij langdurige breek- of schuurwerken komt veel stof vrij en dat is slecht voor de longen. Bij deze klussen is het dan ook aanbevolen een fijnstofmasker te dragen. Maak je bij het klussen gebruik van schadelijke gassen, oplosmiddelen en brandbare vloeistoffen, zoals aceton of terpentine, dan draag je best een masker met speciale filter. 

Bij de aanschaf van een masker staat steeds aangegeven wat de beschermingswaarde is zodat je zeker bent dat het masker geschikt is voor de klus die je uitvoert. 

Naast het dragen van een masker blijft een goede ventilatie van de werkruimte uiteraard aan te raden.

Bescherming van lichaam en ledematen

Bij klussen is vooral stevige goed af te sluiten kledij erg belangrijk. 

Slippers en open schoenen bieden geen bescherming als er zware voorwerpen op je voet vallen. Bij licht breek- of sloopwerk kan je dan ook best dichte stevige schoenen dragen.

Werkhandschoenen beschermen je handen bij allerlei klussen. Welke handschoenen je draagt is afhankelijk van het soort werk dat je ermee moet uitvoeren.

Om sierraden niet te beschadigen kan je ze beter afdoen tijdens het klussen. Daarnaast verklein je het risico om ergens te blijven haken en zo jezelf te verwonden.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen