HomeVoordelenThuiszorgHulp aan huis

Poetshulp, gezinszorg, klusjesdienst, warme maaltijden

Poetshulp

Als je zelf niet meer kunt instaan voor het regelmatig onderhoud van je woning, kun je een beroep doen op poetshulp. Je kunt daarvoor terecht bij diensten voor gezinszorg of soms het OCMW.

De kostprijs van de poetsdienst is afhankelijk van het inkomen van jezelf of je gezin en van de gezinssamenstelling.

Gezinszorg

Een dienst voor gezinszorg:

  • helpt in het huishouden (bv. koken, afwassen, boodschappen doen, wassen, strijken);
  • kan helpen met dagelijkse lichaamsverzorging (bv. bij wassen aankleden) en meer specifieke zorg (bv. ondersteuning bij het bewegen, therapietrouw);
  • biedt een luisterend oor en gezelschap op moeilijke momenten.

De dienst is toegankelijk voor wie door ziekte, handicap of ouderdom thuis nood heeft aan hulp. Je kiest zelf welke hulp je wenst. De verzorgende past zich aan jouw noden aan. Het is niet de bedoeling om je taken uit handen te nemen als je graag actief bezig bent en zelf (deel)taken wil uitvoeren. ‘Samen dingen doen’ staat centraal. 

De bijdrage wordt bepaald op basis van je inkomen en gezinssituatie. 

Een dienst voor gezinszorg kan ook dagopvang organiseren.

Klusjesdienst

Voor allerhande karweitjes in en rond het huis, zoals tuinonderhoud, kleine herstellingen en kleine aanpassingen aan de woning, staat een klusjesdienst in. Dit wordt aangeboden door diensten voor gezinszorg en sommige OCMW's.

Warme maaltijden

Bij ziekte of als je zelf niet meer in staat bent om eten klaar te maken, kun je een warme maaltijd aan huis laten bezorgen. De meeste OCMW’s en een aantal private traiteurs brengen warme maaltijden aan huis tegen een aanvaardbare prijs. 

De prijs is soms afhankelijk is van het inkomen van jezelf of je gezin en van de gezinssamenstelling.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen