HomeWat te doen bij?Orgaandonatie

Getuigenis: Lia verloor haar dochtertje

Kelly zou nu een volwassen vrouw zijn. Zou, want toen ze bijna negen was, viel ze bij het spelen van de trap. Een val met zware gevolgen. Haar mama, papa en twee zussen missen haar nog steeds. Maar dat de organen van Kelly andere mensen geholpen hebben, daar zijn ze blij om. Mama Lia Van Kempen blikt terug op de moeilijke periode.

"Na haar val brachten we Kelly snel naar het ziekenhuis, voor een ziekenwagen was geen tijd. Op de spoeddienst is ze meteen aan de beademing gelegd. Toen ze haar kwamen halen om een scan van haar hersenen te maken, zei de dokter al dat we ons op het ergste moesten voorbereiden. Toch bleven we hopen. In het begin ging haar hartslag nog omhoog als wij iets tegen haar zeiden, maar een paar uur later was ook dat gedaan."

Afscheid
"De volgende dag zijn we rond 16 uur bij de dokters geroepen. Ze zeiden dat ze hersendood was en vroegen ons of we haar organen wilden afstaan. Ik had daar al de hele nacht over nagedacht, ik voelde dat ik haar zou moeten afgeven. Als ze niet bij ons kon blijven, dan kon ze wel andere kinderen helpen. Kelly stond altijd voor iedereen klaar, hoe klein ze ook was. Mijn man dacht er net zo over.

We vroegen of het mogelijk was om haar nog even vast te pakken, om afscheid te nemen. Er waren verschillende verpleegsters nodig om haar met al die buisjes en draden op mijn schoot te leggen. Ik heb haar vastgehouden tot ik niet meer kon. Voor dat moment ben ik enorm dankbaar."

Nood om te praten
"We hebben nog geen moment spijt gehad van onze beslissing om haar organen af te staan. Haar hartje, lever, longen en nieren hebben mensen binnen en buiten België een nieuwe levenskans gegeven.

Het verlies dragen we levenslang mee, maar de donatie ook. In het ziekenhuis werd alles verteld wat we moesten weten, maar we hadden daar op dat moment geen plaats voor. We voelden de nood om te praten met mensen die hetzelfde meegemaakt hebben. Onder meer om die reden hebben we Navado opgericht. We brengen nabestaanden van donoren samen en zijn contactpersoon voor wie met vragen zit."

Ga ook naar


Download