HomeSluit nu aan bij CM

Veelgestelde vragen

Waar dient de CM-bijdrage voor?

Met de bijdrage wordt het uitgebreide pakket CM-diensten en -voordelen gefinancierd. Op het merendeel van deze extra diensten heb je als CM-lid recht indien je in orde bent met de betaling van deze bijdrage. 

Mits een extra bijdrage, kun je intekenen op bijkomende diensten zoals het CM-Hospitaalplan en CM-MediKo Plan.

Waar dient de CM-bijdrage niet voor?

De bijdrage dient niet om ziektekosten en uitkeringen vanuit de verplichte ziekteverzekering terug te betalen (bv. doktersbriefjes). 

De CM-bijdrage mag ook niet worden verward met de bijdrage financiële verantwoordelijkheid, de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming of de premie voor bijkomende verzekeringen zoals het CM-Hospitaalplan en CM-MediKo Plan.

Is betalen verplicht?

Als je CM-lid wordt, verklaar je je tegelijkertijd akkoord om de CM-bijdrage te betalen. 

Alle ziekenfondsen zijn wettelijk verplicht om op dezelfde manier te reageren op achterstallige betalingen. Als je de CM-bijdrage, ondanks meerdere herinneringen, gedurende 24 maanden niet betaalt:

  • kun je geen beroep meer doen op het pakket CM-diensten en -voordelen
  • eindigt je eventuele aansluiting bij CM-verzekeringen; 
  • is voor de diensten en voordelen een wachttijd van 24 maanden van toepassing als je je opnieuw in orde wil stellen. 

De achterstallige bijdragen worden over de ziekenfondsen heen bekeken. Indien je dus in een periode van 24 maanden bij twee ziekenfondsen aangesloten was, dien je de achterstallen bij beide ziekenfondsen te betalen voor er opnieuw recht op terugbetaling kan zijn. 

Mag ik kiezen voor welke diensten ik betaal?

Het pakket diensten en voordelen is gebaseerd op solidariteit. Daardoor is het niet mogelijk om enkel te betalen voor de diensten die je aanbelangen. Enkel door dit solidariteitsprincipe is het mogelijk om een uitgebreid pakket diensten en voordelen aan te bieden, waarin iedereen zijn gading vindt: ziek en gezond, jong en oud, actief en niet-actief, …

Omdat iedereen zijn steentje bijdraagt voor het volledige pakket kan de bijdrage zo laag mogelijk worden gehouden.

Wanneer betalen?

Betaal je de bijdrage via domiciliëring, dan wordt de betaling automatisch geregeld. Zo blijf je steeds in orde. Bovendien kan je er voor kiezen om de betaling eenmaal per jaar (in januari) te laten uitvoeren of te spreiden per kwartaal (in januari, april, juli en oktober). Vanaf april 2022 wordt de bijdrage afgehouden van de rekening door het nummer BE79 7805 8592 0833. Een aanvraagformulier domiciliëring ontvang je op eenvoudig verzoek. Bezorg het ingevuld terug via een CM-brievenbus of het CM-kantoor. 

Heb je geen domiciliëringsopdracht, is betaling per kwartaal niet mogelijk. Dan wordt je eenmaal per jaar een overschrijvingsformulier toegestuurd om de CM-bijdrage in één keer te betalen.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en –voordelen