HomeZiekteKlachten en ziektenDiarree

Wat kan ik zelf doen?

Bij acute diarree gelden dezelfde zelfzorgtips als bij buikgriep. Het is vooral belangrijk om voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Bovendien mag je blijven eten waar je zin in hebt.

Geneesmiddelen: in zeldzame gevallen

Diarree veroorzaakt door een virale infectie houdt meestal na 4 tot 9 dagen vanzelf op. Antibiotica, pijnstillers, antibraakmiddelen of andere geneesmiddelen zijn dan ook niet nodig.

Geen enkel geneesmiddel kan de duur van diarree verkorten, tenzij bij een:

  • parasitaire infectie die men in het buitenland opliep;
  • ernstige infectie met koorts, slijm en/of bloed in de ontlasting.

Bij diarree is het vooral belangrijk om uitdroging te voorkomen. Middelen tegen diarree doen dat niet. Ze bestrijden de verschijnselen maar niet de oorzaak of de dreigende uitdroging. Neem slechts in zeldzame gevallen en om praktische redenen (bv. als je op reis moet of sociale verplichtingen hebt) een antidiarreemiddel op basis van loperamide. Neem het middel niet langer dan twee dagen en lees vooraf aandachtig de bijsluiter.

Gebruik bij kinderen nooit antidiarreemiddelen op eigen initiatief.

Ook het gebruik van ORS (Oral Rehydration Solution) raden we af bij zelfzorg. Een onjuiste bereiding kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Bovendien is ORS niet nodig voor een gewone, acute diarree.

Besmetting voorkomen

Diarree wordt meestal veroorzaakt door buikgriep. Hoewel buikgriep moeilijk te voorkomen is, kan je met een aantal maatregelen de kans op besmetting verkleinen. Een goede hand- en toilethygiëne is hierbij belangrijk.

Bij andere oorzaken is de diarree niet besmettelijk.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar