HomeZiekteKlachten en ziektenOsteoporose

Hoe wordt osteoporose veroorzaakt?

In onze botten wordt heel ons leven nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgebroken. Als er meer bot wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt, ontstaat botonkalking of osteoporose.

Tijdens de groei en nog tot de leeftijd van ongeveer 35 jaar wordt meer bot aangemaakt dan afgebroken. Naarmate we ouder worden neemt de botafbraak de bovenhand. Bij vrouwen zal dit proces vlak na de menopauze nog eens versneld verlopen omdat de eierstokken dan minder oestrogenen aanmaken. Dit oestrogeen speelde voordien een belangrijke rol in de opbouw van het botweefsel.

Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van osteoporose. In sommige families komt osteoporose echter meer voor dan in andere, want 75 procent van de maximale botmassa is erfelijk bepaald. Vrouwen wiens oma, moeder of zus osteoporose heeft, lopen meer kans op botverlies.

Ook je levensstijl kan osteoporose in de hand werken, meer bepaald:
  • onvoldoende lichaamsbeweging;
  • te weinig calcium in de voeding;
  • te weinig zonlicht (gebrek aan vitamine D);
  • roken;
  • gebruik van alcohol of te veel cafeïne.
Tot slot kunnen ook het langdurig gebruik van corticoïden of sommige ziekten bijdragen tot de ontwikkeling van osteoporose (bv. verhoogde schildklierwerking, lever- of nieraandoeningen).

Veelgestelde vragen

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM