HomeZiekteKlachten en ziektenOvergewicht

Zijn vermageringsmiddelen en medicatie nuttig?

Afslankingsdiëten bieden zelden een oplossing, omdat ze geen oog hebben voor blijvende, gezonde voedingsgewoonten. Ze zijn meestal onevenwichtig samengesteld en vele studies tonen aan dat ze op termijn niet leiden tot gewichtsvermindering. De diëten richten zich meer op een gewichtsbewust en minder op een gezondheidsbewust publiek.

Heel wat mensen vinden de inspanningen om hun eet- en leefgewoonten aan te passen, te zwaar en te lang duren. Ze nemen hun toevlucht tot allerhande middeltjes. Deze verkeerd begrepen vorm van zelfzorg is allesbehalve onschuldig.

Vermageringsmiddelen

Vermageringsmiddelen zijn over het algemeen een louter commerciële aangelegenheid. Ze vinden gretig aftrek bij verbruikers met onterechte opvattingen over overgewicht.

De producten bevatten vaak een mengsel van onder andere zwelmiddelen, gommen en laxeermiddelen. Deze ingrediënten zijn niet altijd zo onschuldig als de fabrikanten doen voorkomen. In water oplosbare gommen of stoffen die in de maag zwellen, kunnen bijvoorbeeld verstopping van de slokdarm veroorzaken. Laxeermiddelen kunnen leiden tot uitdroging, buikkrampen of buikloop.

Ook de kruidenthees kunnen verraderlijk zijn. Hun zogenaamd natuurlijke karakter verhult vaak dat veel van de gebruikte planten een waterafdrijvend of laxerend effect hebben. De bijdrage die ze leveren bij het oplossen van overgewicht, is in elk geval niet aangetoond.

Het gebruik van deze producten zonder dokterstoezicht is ronduit gevaarlijk.

Geneesmiddelen

Bij ernstige vormen van overgewicht kunnen geneesmiddelen een beperkte rol spelen wanneer ze vallen binnen een totale aanpak en medische begeleiding. Ze kunnen de eetlust remmen, de spijsverteringsenzymen blokkeren of het energieverbruik verhogen.

Vermageringscocktails – vaak een mengsel van diuretica, opwekkende middelen, planten, zogenaamd homeopathische middelen en klierextracten – gemaakt door de apotheker op voorschrift van een arts, kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Hun doeltreffendheid op lange termijn is trouwens nooit bewezen.

De inname van geneesmiddelen alleen leidt vaak tot ontgoocheling, misbruik van medicatie en cycli waarbij gewichtsverlies en gewichtstoename elkaar opvolgen. Dit laatste fenomeen wordt omschreven als het jojo-effect.

Veelgestelde vragen

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen