HomeZiekteKlachten en ziektenVoedselvergiftiging

Hoe kan ik een voedselvergiftiging voorkomen?

Dat deze aandoeningen vooral in de zomer voorkomen, mag niet alleen aan de ziektekiemen worden toegeschreven. Ook de nonchalante manier waarop velen met etenswaren omspringen, zorgt ervoor dat maag en darmen worden aangetast. Vaak geven we bacteriën en andere ziektekiemen alle kans om toe te slaan. Voorzorgen nemen, is dus de boodschap.

Basishygiëne

  • Was je handen vooraleer het voedsel te bereiden. Zorg ervoor dat je vingernagels kort en proper zijn. Dek wondjes af met een waterdicht verband. En denk eraan dat onder een ring heel wat vuil kan kruipen. 
  • Was je handen zeer regelmatig opnieuw tijdens het koken, vooral na contact met rauwe producten zoals vlees of eieren en zeker ook na elk toiletbezoek
  • Gebruik aparte droogdoeken voor de vaat en voor je handen. Vervang regelmatig bacterienesten zoals handdoeken, schotelvodden en schuursponsjes. 
  • Hou je keuken proper: poets regelmatig je werkvlak, de gootsteen, de kookplaat en gebruikte keukenmaterialen. 
  • Was rauwe groenten en fruit steeds grondig, want ze kunnen vanuit de omgeving besmet raken met allerhande ziektekiemen. 
  • Proef niet met je vinger maar gebruik vork of lepel
  • Laat geen dieren toe in de keuken en zet er geen honden- of kattenbak. Was zeker ook je handen na elk contact met dieren.

Hou het koel

  • Koop diepvriesproducten en de meest bederfbare voedingswaren (bv. vlees en vis) op het einde van je winkelbezoek. Leg ze bij warm weer in een koeltas of -box en leg ze thuis meteen in de diepvries of in het koudste deel van de koelkast (onderaan) waar de temperatuur niet hoger mag zijn dan 7°C.
  • Haal het voedsel pas uit de koelkast net voor je het bereidt. Gooi voeding weg die te lang uit de koelkast heeft gestaan.
  • Zet voedselresten zo snel mogelijk in de koelkast (maximaal twee uur na de bereiding). Bewaar ze afgedekt en in kleine porties. Laat ze niet langer dan twee dagen in de koelkast. Een kelder is meestal niet koel genoeg om gerechten vers te houden.
  • Geef de koelkast tijdig een grondige onderhoudsbeurt en zorg ervoor dat ze steeds goed gesloten is.
  • Laat een product nooit op kamertemperatuur ontdooien. Plaats het in de koelkast om te ontdooien of gebruik de microgolfoven. 
  • Bewaar producten in de diepvries nooit langer dan drie maanden. Vries ontdooide gerechten nooit opnieuw in.
  • Laat een koud buffet nooit langer dan twee uur op tafel staan. Vermijd bij een barbecue dat vlees en vis een hele poos in de warmte liggen vooraleer je ze bakt en laat slaatjes, sausjes of desserts niet in de zon of urenlang in de warmte staan.
  • Zorg er ook bij een picknick voor dat het voedsel koel blijft. Dek het zoveel mogelijk af tegen insecten, want deze kunnen bacteriën overbrengen.

Wees op je hoede

  • Let bij de aankoop van etenswaren op de versheid van de producten en controleer steeds de houdbaarheidsdatum.
  • Bewaar voedingsmiddelen in de originele verpakking.
  • Gooi beschimmelde of verkleurde producten weg, net als alle eetwaren met een vreemd geurtje.
  • Reinig de hele koelkast indien je er een beschimmeld product aantreft.
  • Geef geen rauwe zeevruchten of zachte kazen bereid met rauwe melk aan wie ziek, verzwakt of zwanger is. Bij verpakte kazen die bereid zijn met rauwe melk staat op de verpakking ‘au lait cru’ of ‘niet-gepasteuriseerde melk’. Bij niet-verpakte zachte kazen vraag je het best even na in de winkel.
  • Zorg dat de bacteriën die aanwezig zijn op rauw vlees en rauwe vis niet op andere voedingsmiddelen terechtkomen. Gebruik daarom apart keukenmateriaal (bv. snijplanken, messen) voor rauw en gebakken vlees. Hou rauw vlees ook altijd gescheiden van rauwe groenten en klaargemaakte gerechten. En was steeds je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
  • Warm een gerecht steeds voldoende op. Controleer of vlees van binnen heet is en zorg ervoor dat gevogelte volledig gaar is. Ook opgewarmde voedselresten moet je goed verhitten en warm ze nadien nooit een tweede keer op.
  • Laat een ijsschep nooit in stilstaand water staan.

Risicoproducten

  • Hou mayonaise, sabayon, tiramisu of chocolademousse steeds koel. Want bereidingen met rauwe eieren zijn vaak de oorzaak van een voedselvergiftiging. 
  • Leg een ei in zout water om na te gaan of het al dan niet geschikt is voor consumptie. Zakt het ei naar de bodem, is het vers. Blijft het drijven, is het slecht. 
  • Bewaar rauwe eieren niet langer dan één maand.
  • Wees ook op je hoede met andere risicoproducten zoals vlees (vooral gehakt, gesneden vleeswaren, paté, filet américain en gevogelte), garnalen, melk(producten) en bereidingen zoals krabsla, kip-curry en andere slaatjes.
  • Koop voedingswaren die je rauw eet (bv. sushi, oesters, carpaccio, tartaar) enkel in winkels waar ze voldoende hygiënisch werken. Bewaar ze goed, en koop of bereid ze niet langer dan één dag op voorhand.

Veelgestelde vragen

Bronnen: www.gezondheidenwetenschap.be en www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar