HomeZiekteKlachten en ziektenAcne

Wanneer naar de dokter?

Jeugdacne is een ontsierende afwijking, maar geneest bijna altijd na de adolescentie rond de leeftijd van 25 jaar. 

Praat er met iemand over indien je veel last hebt van acne, bijvoorbeeld in je gezicht, en je je hierdoor onzeker of ongelukkig voelt. Je kunt er ook bij je arts voor terecht.

Raadpleeg ook tijdig een arts als de puistjes zich niet gewonnen geven door een zelfzorgbehandeling. Zo kun je proberen om ontsierende littekens te vermijden.

Medische behandeling

 • Matige vormen
  • Bij matige vormen met veel mee-eters kan een lokale behandeling helpen op basis van adapaleen 0,1 % (een vitamine A-derivaat). Gebruik deze gel of crème echter nooit tijdens de zwangerschap.
  • Bij matige vormen met veel puistjes blijft een lotion of gel op basis van benzoylperoxide de meest aangewezen behandeling.
 • Ernstige vormen
  • Alleen bij heel ernstige vormen van acne worden geneesmiddelen aanbevolen die de arts moet voorschrijven. Ze vervangen echter nooit de lokale behandeling, maar vullen deze aan.
  • Bij ernstige vormen kan de arts een oraal antibioticum voorschrijven in combinatie met een lokale behandeling met benzoylperoxide, adapaleen (niet tijdens de zwangerschap) of tretinoïne (niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding). Ook een combinatiepreparaat van benzoylperoxide en adapaleen behoort tot de mogelijkheden.  
  • Indien dit niet helpt, kan de arts een behandeling met isotretinoïne capsules overwegen. Dit mag echter nooit tijdens de zwangerschap of een periode van borstvoeding. Ook een hormonale behandeling behoort soms tot de mogelijkheden. 

De resultaten met de verschillende producten zijn nogal wisselend. Ze moeten lang genoeg gebruikt worden, het resultaat is meestal zichtbaar na twee tot drie maanden. Wissel in elk geval nooit geneesmiddelen uit. Wat voor de ene doeltreffend is, kan voor de andere verkeerd uitpakken.

Bij blootstelling aan zonlicht kunnen bijna alle geneesmiddelen overgevoeligheidsreacties geven. Breng de lokale producten daarom bij voorkeur ’s avonds aan. In de zomer kan je eventueel een crème of gel met een lagere dosis gebruiken.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM