HomeZiekteKlachten en ziektenBeroerte

Hoe verloopt de behandeling?

Dringende behandeling

Als een patiënt binnen de drie uur na een beroerte in het ziekenhuis is, kan onmiddellijk gestart worden met medicatie en kunnen de gevolgen beperkt of volledig voorkomen worden.

  • Bij een hersenbloeding is het soms nodig om het vrijgekomen bloed te evacueren om overdruk in de hersenen te vermijden. Afhankelijk van de oorzaak kan ook een heelkundige ingreep noodzakelijk zijn om een volgende bloeding te voorkomen.
  • Bij een trombose of embolie worden geneesmiddelen toegediend om de bloedklonter beperkt te houden of op te lossen. Soms is ook een heelkundige ingreep aangewezen, bv. bij een vernauwing van de halsslagaders.

Onderhoudsbehandeling

Naast deze dringende behandeling zal een onderhoudsbehandeling opgestart worden om een nieuwe beroerte te voorkomen. Afhankelijk van het soort beroerte en de oorzaak kan de arts verschillende geneesmiddelen voorschrijven.

  • Geneesmiddelen om het samenkleven van de bloedplaatjes te verminderen op plaatsen waar de vaatwand beschadigd is als gevolg van bv. aderverkalking. Deze geneesmiddelen moeten levenslang worden ingenomen.
  • Bloedverdunners om een te snelle bloedstolling te verhinderen. Een nauwkeurige opvolging van de bloedwaarden is hierbij belangrijk. Onvoldoende verdund bloed geeft immers nog steeds kans op bloedklonters, maar te veel verdund bloed verhoogt de kans op bloedingen.

Om een nieuwe beroerte te voorkomen, is het ook belangrijk om de risicofactoren te beheersen. Indien nodig zal men via geneesmiddelen zo goed mogelijk de suikerspiegel, de bloeddruk en het cholesterolgehalte onder controle houden. Ook bij ventrikelfibrillatie worden geneesmiddelen voorgeschreven. Bovendien is een gezonde levensstijl noodzakelijk: stoppen met roken, evenwichtige voeding, gewichtscontrole en voldoende beweging.

Daarnaast is ook rust belangrijk.

Tot slot maken ook het zo snel mogelijk starten met de revalidatie en het leren aanvaarden van eventuele beperkingen deel uit van de behandeling.

Veelgestelde vragen

Dokter Michiel Callens, preventie-arts CM