HomeZiekteKlachten en ziekten

Blaar (drukblaar)

Een drukblaar is een met vocht of bloed gevulde blaas, die ontstaat door een aanhoudende druk of wrijving op een plek die dat niet gewend is, en waar de huid dik en weinig beweeglijk is.

Waar?

Blaren komen vooral voor op de handpalmen en voetzolen.

  • Bij het wandelen, lopen en voetballen ontstaan blaren meestal op de dikke teen, de voorvoetzool of de bal van de voet.
  • Bij het dragen van nieuwe schoenen duiken ze ook wel eens op tussen de tenen, op de toppen ervan of op de hiel.
  • Spitten, hout hakken, roeien, tennissen en rolstoelsporten geven vooral blaren waar het materiaal het meest tegen de hand drukt.
  • Fietsers krijgen vooral blaren op de billen door de wrijving van het zadel.

Niet altijd (druk)blaren

Wrijving op de huid leidt niet altijd tot blaarvorming. Bij regelmatige wrijving die niet te groot is, wordt de huid over het algemeen dikker en taaier. Met deze eeltvorming beschermt de huid zichzelf door de wrijving over een groter oppervlak te spreiden. Op plaatsen waar de huid dun en vrij elastisch is, zoals de binnenzijde van de dijen of de armen, ontstaan eerder schaafwonden dan blaren.

Blaren kunnen ook een gevolg zijn van zonnebrand, verbranding door kou, brandwonden, insectenbeten, contactallergie, virusinfecties (bv. herpes of waterpokken) of bacteriële infecties. Behalve de naam, hebben deze blaren echter weinig gemeen met de drukblaren.

Veelgestelde vragen

Bron: Rode Kruis Vlaanderen, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar